Wintertuin Tipt (1)

Marjolein Takman
, Robin Arntz, Max Hermens
 - 27 maart 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

De tip van… Marjolein Takman

Age of Empires II is een computerspel uit 1999. Het was de opvolger van Age of Empires I, wat praktisch niet meer gespeeld wordt. Maar ondanks dat het meer dan twintig jaar oud is, is Age of Empires II behoorlijk populair. Het is een strategisch spel: je bouwt een soort dorp en daarmee voed je een strijdmacht waarmee je de tegenstander moet verslaan. Ik heb niet de nieuwste versie, omdat mijn laptop dat waarschijnlijk niet aankan, maar ook het oude spel is voor mij de best mogelijke afleiding van de realiteit. Niet willen verliezen houdt me meer bezig dan welk boek of welke film dan ook. Een bijkomend voordeel is dat toernooien en wedstrijden ook in deze tijden gewoon kunnen doorgaan, want deelnemers spelen gewoon vanuit hun eigen huis. De community heeft wel een ernstig tekort aan vrouwen. Ik streef ernaar daar ooit verandering in te brengen, maar dan moet ik eerst een betere computer kopen.

 

De tip van… Robin Arntz

Zelden overtreft beeld tekst. Toch wil je zelfs als fervent lezer zo nu en dan dat boek opzij leggen en jezelf vermaken met bewegend beeld. Zeker nu. Daarom de volgende drie boekverfilming-tips, die alle op Netflix staan. Lees vooral het boek niet (eerst) ‚Äď tenzij je dit al gedaan hebt ‚Äď dat deden wij ook niet.

Room (2015)
In deze verfilming van de gelijknamige roman van Emma Donoghue zitten Joy (Brie Larson) en haar zoontje Jack (Jacob Tremblay) opgesloten in een geluiddicht en met stalen platen verstevigd tuinhuisje. Room is beklemmend, aangrijpend en buitengewoon het kijken waard.

Birdbox (2018)
Grote kans dat je de trailer voor Birdbox twee jaar geleden voorbij hebt zien komen. Deze sciencefiction-thriller met Sandra Bullock in de hoofdrol is gebaseerd op de gelijknamige roman van Josh Malerman. Na het kijken van Birdbox ga je voortaan blind door het leven.

Adrift (2018)
Bij het kijken van Adrift houd je wegzwijmelend je hart vast. Een jong stel besluit de zee over te steken in een zeilboot, maar stuit dan op een orkaan. Hun enige redding: Hawaii. Inspiratie voor de film was het boek Red Sky in Mourning van Tami Oldham Ashcraft.

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week las hij Homerus‚Äô Illias:

‘De langste vechtsc√®ne uit de literatuurgeschiedenis, waarin elke sneuvelende soldaat een naam krijgt en het er uiteindelijk om gaat dat je je lot niet kunt ontlopen en je het maar beter moedig en plichtsgetrouw tegemoet kan treden.’

 

 

 

 

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com

 

Robin Arntz is stagiair publiciteit bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. Hier doet ze onderzoek naar diversiteit en inclusie. Ze volgt de master Literair bedrijf aan de Radboud Universiteit en rondde eerder de hbo-studie Media, Informatie en Communicatie af aan de Hogeschool van Amsterdam. Momenteel schrijft ze ook haar masterscriptie over de literaire thriller.

Marjolein Takman schrijft proza en non-fictie. Ze houdt van het vertellen van verhalen, en doet dat regelmatig op diverse podia. Ze studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met de novelle Krimpgebieden. Daarnaast schreef ze columns voor onder andere Expreszo, en verschenen haar verhalen op Tirade, Tijdschrift Ei en De Optimist. In april 2018 verscheen haar chapbook Jachtseizoen bij Wintertuin Uitgeverij. Marjolein zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)