Wintertuin tipt (6)

Laurens van de Linde
, Max Hermens, Nathalie van de Loo
 - 10 mei 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Laurens van de linde geeft zes tips om je geduld te oefenen

Nothing ever ends

Astronauten ervaren tijd (iets) anders dan wij aardlingen dat deden. Tegenwoordig beeld ik me wel eens in dat we allemaal astronauten zijn, nu, alleen achter onze raampjes. Contact via onze headsets en, als je durft, de shuttle uit voor een spacewalk. En alles gaat traag; zero gravity traag.
De natuur haast zich niet en toch is alles af, merkt de Chinese filosoof Lao Tse op. En zo voelt het nu ook een beetje; ik sta in dienst van alles om me heen, en niet andersom – ik pas mijn ritme aan, als het gelijk zetten van een klok. Zes tips om geduld te oefenen.
– Leg een moestuin aan. Op de foto: tomaten, spruiten, bonen, dille, courgettes en veel te veel¬†pompoenen – stuur me een bericht als je in een pompoen ge√Įnteresseerd bent;
– Wandel veel. Leer de namen van planten en vogels.
– Fermenteer iets. Wij hadden nog 20L appelsap staan en wachten nu vol spanning op (waarschijnlijk afschuwelijke) cider. Voor tips: luister dit.
– Zet iets op marktplaats – dit is ontspannend en tegelijkertijd spannend. Ik ben bijvoorbeeld op dit moment een bed aan het aanbieden.
– Wees een sterrenkijker; hier vind je een up-to-date lijst met wat je zoal vannacht aan de hemel kunt spotten. Praktisch alle planeten uit ons sterrenstelsel, meteoren, deep sky objecten – gewoon met het blote oog.
– Laat je haar groeien. Wat maakt het uit?

Tom Verstappen tipt nietsdoen en wielrennen kijken

Toen de COVID-perikelen in volle glorie losbraken en de dagelijkse gang van zaken als een kaartenhuis in elkaar zakte ontstonden direct initiatieven om je dag toch te vullen. Diverse corona workouts verschenen online en men besloot en masse de tuin om te spitten en/of alle plinten in huis te vervangen.

Ikzelf begon aan het lezen van De Goddelijke Komedie, elke dag één canto, om aan het eind van de quarantainetijd maar niet te hoeven zeggen ik niks had gedaan. Maar juist dat wil ik eigenlijk hier tippen. Probeer eens een keer niets te doen. Begin met een kwartiertje. Niet lezen! Geen mindfulness! Geen vogelgeluiden proberen te herkennen! In het begin zul je merken dat dit (bijna) niet gaat. Maar blijf oefenen! Want zou het niet mooi zijn om af en toe iets meer te lijken op Japie uit De Uitvreter.

Iets wat je goed op weg kan helpen naar het nietsdoen is het kijken van wielerwedstrijden. Het is een sport waar voorheen al relatief weinig gebeurde: een groot deel van het genot bestaat uit het omarmen van de verveling. Zoals vrijwel alle sporten staat de wielrenwereld momenteel helaas zo goed als stil. Maar niet helemaal. We kunnen in deze tijden toch genieten van het kijken naar deze prachtige sport. En wel op twee manieren:

Allereerst door het kijken naar herhalingen. Bij het kijken naar wielrennen was voorheen in ieder geval de uitkomst nog onzeker. Maar zelfs dat spanningselement is nu weg. De uitslag staat vast, parcours ken je, commentaar (inclusief kasteel-feitjes) dateert van jaren geleden: prachtig.

En voor wie toch op zoek is naar wat spanning tijdens het nietsdoen zijn er online wedstrijden waar je naar kunt kijken. Wielrenners thuis op hun rollerbank, saai uitzicht, er staat niks op het spel: kan bijna niet beter.

Beide zeer de moeite waard. Dit alles is te zien op Sporza, met het commentaar van¬† Jose de Cauwer en Michel Wuyts. Want laten we wel wezen, beter dan het commentaar van die twee gaat het niet worden tot er een vaccin is (en misschien √ľberhaupt niet).


 

 

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens¬†got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week heeft hij een echte klassieker voor je, het oude testament:

‘God is echt heel boos op ons, maar er staan wel een aantal goede recepten in voor schapen- en geitenvlees.’

 

 

 

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Tom Verstappen is werkzaam als programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en is al tijden het meest dyslectische lid van de redactie van Op Ruwe Planken. Hij is onderdeel van het maatschappijkritisch kunstkollektief De Naakte Waarheid en de voorman van eclectische garagemuziekgroep Misprint. Daarnaast probeert in zijn vrije tijd nog de master Europese Letterkunde af te ronden. (Foto door Hans Hondelink.)

Laurens van de Linde is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in Wobby, op De Optimist en in de literaire podcast Ondercast. Daarnaast stond hij op de podia van onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en Geen Daden Maar Woorden Festival. Ook maakte hij de audiovoorstelling Golflengte voor Oorzaken Festival in samenwerking met zes andere makers. In 2018 bracht Laurens onder de naam LRNS de cassette Indoor Astronauts uit, en in april 2019 stond hij met Nederlandstalige liedjes in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Doornroosje. In november 2021 verscheen zijn vijfdelige chapbook Paviljoen van het tijdelijke geluk bij Wintertuin Uitgeverij. Laurens zit in BOYBAND, de literaire boyband. Hij is tevens programmamaker. Daarnaast was hij jarenlang begeleider van Literatuurnest Utrecht en hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Laurens zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)