Wintertuin tipt (3)

Nikki Dekker
, Max Hermens, Briënne Soute
 - 09 april 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

De tip van… Nikki Dekker

Ik heb deze Spotify playlist samengesteld: kalmte in tijden van Corona. Als ik te lang door het cirkeltje NOS liveblog – Twitter – WhatsApp – Facebook – NOS liveblog scroll, voel ik m’n ademhaling al helemaal gespannen worden. Dan helpt het om wat rustige, maar opbeurende muziek aan te zetten (met halverwege, als je een beetje in een andere gedachtenstroom gewiegd bent, gelegenheid voor een dansje door de woonkamer).

Voor mensen die meer nodig hebben in het departement van dansen en vrolijk worden, heb ik nog een klassieker in de aanbieding – die begon ik al in 2016, toen ik vanuit m’n burn-out langzaamaan weer op kantoor moest komen werken. Als ik daar een paar uur had gezeten was ik alweer zo gespannen en ongelukkig, maar 25 minuten in de sprinter met cheer up buttercup en ik kon er weer tegenaan.

 

De tip van… Briënne Soute

Toen ik laatst mijn oma aan de telefoon had zei ze dat ze niets te vertellen had omdat er maar niets gebeurde. Mijn beste vriendin: zelfde verhaal, zit al drie weken de tuin van de buren te bespieden in de hoop dat daar wel iets gebeurt. Iedereen zit thuis, niemand maakt avonturen mee, niemand heeft elkaar wat te vertellen. Mijn zusje en ik bedachten een oplossing om de stilte te doorbreken: we geven elkaar (online) spreekbeurten! Liefst over onderwerpen die niets te maken hebben met de crisis en die tot de verbeelding spreken. Probeer eens je eigen essayistische spreekbeurt te geven aan vrienden of familie over een van de volgende stellingen (of laat je inspireren tot een ander, prachtig essay-onderwerp!):

  • In 2100 wonen we allemaal beneath the waves in our yellow submarines.
  • De camouflage van een kameleon is het gevolg van een continu aanwezige existentiële crisis.
  • Mijn scheetjes stinken niet.
  • Over 50 jaar worden we niet meer dik van fastfood.

Wedden dat je weer iets hebt om over te praten?


Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens got your back! Hij vat speciaal voor jou de essentiële verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week las hij Misdaad en straf van Fjodor Dostojevski:

‘De armoedige student Raskolnikov pleegt een dubbele moord, niet alleen omdat hij armoedig is, maar ook omdat het kan, en het kost hem nog vijfhonderd pagina’s voordat hij berouw toont.’

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Briënne Soute  is na haar studie Nederlandse taal en literatuur in Utrecht begonnen met een master aan de Radboud Universiteit. Op het moment loop ze stage bij De Nieuwe Oost | Wintertuin op de afdeling podium, waar ze onderzoek doet naar inclusie en diversiteit. Daarnaast schrijft ze haar scriptie over luisterboeken.

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in verschillende tijdschriften, en bracht in 2018 een chapbook met essays en poëzie uit: een voorwerp dat nog leeft. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Afgelopen mei debuteerde Nikki bij de Bezige Bij met de roman diepdiepblauw, die lovend werd ontvangen en daarnaast ontvangt ze in oktober het SS Crone Stipendium.