Wintertuin tipt (10)

Willem Claassen
, Just Rijntjes
 - 06 juni 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Op Notulen van het Onzichtbare vind je elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Just Rijntjes tipt bestemming: geheugen

Haal de bezem door je emotionele zolder!

Er staat al jaren een doos op me te wachten, waar ik ooit liefkozend op het lijntje onder het voorgedrukte bestemming het woord geheugen schreef. Alleen manifesteert het geheugen zich in mijn hoofd en in mijn lijf, niet in een doos.

Het uitzoeken van mijn herinneringen is een klus die nooit prioriteit heeft, maar wel een keer geklaard moet worden. Nu heb ik de tijd, het is zover. Ik vond mijn afscheidsmusical, boekverslagen uit de tweede klas, auditiemonologen, fotoalbums en souvenirs. Allemaal artefacten die ik nooit meer ga gebruiken.

Heb jij ook zo’n doos? Volg dan mijn thuis-zit-tip. Sla dat fotoboek open, kies een foto en probeer je zo goed mogelijk in te leven in dat moment. Wie zijn al die mensen? Was je blij, of juist verdrietig? Hoe rook het die dag? Wat gebeurde er de dag ervoor? Op wie was je verliefd? Deze vragen werken ook bij het glazen oog dat je meenam uit Turkije, of met je melktandjes in het lege potje Olvarit. De afgelopen dagen heb ik in mijn eentje het stuk waarin ik speelde toen ik 13 was opnieuw opgevoerd, hele vakanties herbeleefd en gemijmerd over eindeloze zomernachten. Langzaam maar zeker wordt de doos steeds leger en papierbak steeds voller, zodat ik over een tijd met een schone zolder weer het drukke leven in kan

Succes, en ter aanmoediging een nog een voorbeeld:

 

 

Willem Claassen tipt steentjes schoppen

Na een onderbreking van zeker 25 jaar herontdekte ik de afgelopen tijd het schoppen tegen een steentje. Je staat op de stoep wat te lanterfanten, ziet een steentje liggen en schopt er tegenaan. Meer is het niet, maar het is heerlijk. Een dood element in beweging brengen. Bij een steentje weet je nooit precies waar het terechtkomt. Dat maakt ook niet uit. Je kunt er nog een keer tegenaan schoppen, maar dat hoeft niet. Je kunt ook voor een ander steentje kiezen. Of het laten bij dat ene steentje. Jij bepaalt. Het geeft rust, het brengt je in het moment en meer van dat soort zinnige onzin. En het kost helemaal niks, ook weleens fijn. Je hoeft alleen de straat op te gaan. Overal liggen steentjes op je te wachten. Ze verlangen naar een verzetje en jij kunt ze dat geven. Nog dankbaar werk ook.

 

 

 

Just Rijntjes  schrijft toneel voor alle leeftijden en poëzie; genres die elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarnaast maakt hij radio en videokunst. Just bekijkt de wereld met een licht bezorgde blik, maar op een zonnige dag kan zijn werk ook gewoon over liefde gaan. Met zijn het toneelstuk ‘Op tocht’ rondt hij deze zomer Writing for Performance aan HKU Theater af. (Foto: Yentl van Stokkum)

Willem Claassen schrijft proza en non-fictie. Hij publiceerde de roman Park en de verhalenbundels De koe die de Waal over zwom en Beungening. Columns van zijn hand verschijnen in de Gelderlander. Willem begeleidt schrijvers in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen)