Goed Verhaal, Lekker Kort

Videovoordrachten
, Jochem Kruit, Emma Zuiderveen, Rose Heliczer, Denise Maria Moura da Silva Lopes, e.a.
 - 30 maart 2021

Een open podium maar dan online!

Elke dinsdag en donderdag maakten we tijdens Nieuwe Types op Instagram en Facebook plaats voor talentvolle schrijvers en dichters. Kijk hun voordrachten hier terug. Goed verhaal, lekker kort!

‚ÄĒ

In 2015 organiseerde De Nieuwe Oost | Wintertuin in het laatste weekend van juni voor het eerst Nieuwe Types, een jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur. Dit gebeurde via verschillende vormen: van intensieve werksessies over het literaire makerschap tot het feestelijke afstuderen van vierdejaarsstudenten Creative Writing. Sinds 2021 is het festival verplaatst naar maart en kunnen bezoekers de hele maand genieten van een divers programma, waarbij de aandacht ligt op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Vanwege corona vindt Nieuwe Types in 2021 grotendeels digitaal plaats.

 

Jochem Kruit studeert Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In 2020 won hij de CODC campusdichterverkiezing. Collegejaar 2021 is hij het literaire gezicht van de Radboud Universiteit, waar hij meerdere voordrachten en literaire avonden zal houden.

Emma Zuiderveen is dichter, activist en werkt als scheikundige aan een PhD over de ecologische voetafdruk van nieuwe biomaterialen. Ze publiceerde bij De Optimist, Hard//hoofd, Tijdschrift Ei, Op Ruwe Planken en in de Seizoenszine Herfst (2020), en brengt samen met Tarif El-Fasih de podcastserie De Wereld en de Dingen uit bij Lebowksi Publishers, te beluisteren op Spotify.

Rose Heliczer is schrijver en podcastmaker. Voor haar podcast Rose op Rekest schrijft ze elke week (op tijd) een kort verhaal wat ze vervolgen voorleest in opdracht van jou, de luisteraar. Beluister Rose op Rekest op Transistor of Spotify.

Anna Visser studeerde Engels en Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft gedichten, essays en verhalen. Ze zit in het tweede jaar van de Schrijversvakschool. Recent publiceerde ze haar eerste verhaal bij Tijdschrift Ei en haar eerste essay bij Hard//hoofd. In het dagelijks leven is ze werkzaam als literair vertaler Engels. Daarnaast is ze amateur kunstmodel en een fanatiek klimster.

Tess van Brakel¬†zette in 2007 haar eerste schreden richting schrijven als beeldend en tekstueel kunstenaar. Ze debuteerde in Amsterdam met haar werk De kamer¬†dat werd opgenomen in de vaste collectie van Galerie Jochem. In haar werk onderzoekt ze identiteit, intimiteit en veerkracht. Thema‚Äôs die ze verwerkt in fictieve verhalen en po√ęzie. Momenteel richt ze zich op het afronden van haar eerste roman, waarvoor ze samenwerkte met uitgeverij Querido in de Meesterproef.

Denise Breevaart studeert Nederlandse en Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden en specialiseert zich bij beide studies in Moderne Letterkunde. Tussen de bedrijven door schrijft ze graag liedjes en teksten en schildert ze. In september 2020 had ze haar eerste solo tentoonstelling, Vlieguren, in het Douanehuisje in Maassluis, waar ze onder andere tekst en beeld tentoonstelde.

Charlotte de Beus studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden en Kunstwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij leest en schrijft veel. Het liefst over datgene wat doorgaat bij stilstand; de gesprekken in stille nachten, de seizoenen in verstilde landschappen, de bewegingen in lichamen die gedwongen zijn stilgevallen. Voor haar eigen portie beweging en stilstand werkt zij als postbode in een uitgestrekt boerendorp dat zich eeuwen geleden aan de tijd lijkt te hebben onttrokken.

Joost Jung-shik Vormeer is schrijver en recensent. Hij publiceerde korte verhalen voor tijdschriften en platforms als Kluger Hans, Liter, De Revisor, Hard//hoofd en De Optimist.

Videovoordrachten ingezonden voor Goed Verhaal, Lekker Kort! tijdens festival Nieuwe Types 2021.