Wachten op iets dat ik vergeten ben

Nasser B.Carrot  - 09 december 2021

Nasser, Abu Mansaray en Dana Spunda schreven en herschreven hun verhalen, gedichten en columns bij Wintertuins Schrijfwerkplaats, in de Bibliotheek Bibliorura in Roermond onder begeleiding van schrijvers Lana Nasser en Merlijn Huntjens. Hun beste teksten publiceren we de komende weken hier. Met illustraties van B. Carrot en portretfoto’s van Handan Tufan.

‘We schrijven elke dinsdagavond, tien weken lang, met elkaar. We praten, kijken naar elkaars teksten, gebruiken de telefoon om vertalingen op te zoeken. We staren met elkaar uit het raam en we kijken naar binnen. We vragen ons af wat we echt te zeggen hebben en hoe we dat vervolgens moeten zeggen. We waren week na week verbaasd over de tijd die voorbij vloog. We discussiëren en discussiëren totdat Maaike Frencken, die bij de bibliotheek werkt, ons persoonlijk naar buiten moet dirigeren omdat de boel moet worden gesloten. Schrijven is kwetsbaar en schrijven in een nieuw land al helemaal. Maar: we zijn het diepe in gesprongen hebben geschreven. We werden er simpelweg ingezogen en dachten niet aan ophouden. Een van de deelnemers schreef: ik ga door, op mijn eigen tempo, kom je mee?’

 

Wachten op iets dat ik vergeten ben | Nasser

Een glanzend stuk
Een donkere schaduw
Mensen bewegen om hen heen
Het begint wazig te worden
De sfeer ruikt naar rook
Muggen ontsnappen
Geleidelijk lawaai
Geleidelijk vervaagd
De klok, tiktak, het ritme
Niemand… stilte
…
Geen tijd voor schaduwen
Ze nemen het bestaan weg
…
Waarom sta ik nog steeds hier?

 

 

 

 

Schrijfwerkplaats

De Schrijfwerkplaats is creatief schrijven voor mensen die Nederlands leren. Het is een project van literatuurorganisatie Wintertuin, aangesloten bij De Nieuwe Oost. De Roermondse editie wordt uitgevoerd in samenwerking met de Bibliotheek Bibliorura. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie.

 

Nasser komt uit Syrië. Hij heeft een opleiding in industriële elektriciteit afgerond en een diploma in economie en bedrijfskunde. Zijn interesse in de Schrijfwerkplaats ontstond uit de wil zijn begrip in de taal te verdiepen en om enkele beelden uit zijn verbeelding te kunnen presenteren.

B.Carrot kwam in 2006 naar Amsterdam om te studeren en bleef uiteindelijk in Nederland. Na enkele jaren korte verhalen en strips te hebben geschreven en geïllustreerd, verhuisde ze naar Brussel om een masteropleiding graphic storytelling te volgen. In 2019 studeerde Carrot cum laude af aan de Sint Lukas School of Art in Brussel. Haar afstudeerproject is uitgegroeid tot haar grafische debuutroman Alle dagen ui, uitgegeven door Soul Food Comics in 2020. B.Carrot's werk is politiek en sociaal gedreven. Ze schrijft over kwesties als migratie- en grensbeleid, feminisme en de strijd voor vrijheid van Palestina.