Misschien weet ik niet wat ik ben

Sander Ausems  - 11 september 2023

Bij Wintertuins schrijfwerkplaats Literatuurnest kunnen schrijvers iedere maand een tekst voorleggen aan collega-schrijvers om feedback te ontvangen of met nieuwe ideeën verder te werken. Sander Ausems legde zijn gedicht ‘Misschien weet ik niet wat ik ben’ voor tijdens een bijeenkomst van Literatuurnest Utrecht. Inmiddels heeft hij het gedicht herschreven en mogen wij het eindresultaat publiceren.

 

Misschien weet ik niet wat ik ben

Mijn botten verzwakken
nog even en ik verander in een weekdier
Bloed dat ik vrijlaat om
meer ruimte te geven
versnelt het proces en de wonden
hebben rare vormen

Ik Google plaatjes van dode slakken
rouw om ze
Ik wil weten hoe het is
als je een willekeurig lichaam
voor een laatste keer bewondert

Ik ben jaloers op robots uit Hollywoodfilms
Zij baseren zich op logica
Het ijzer in hun geraamte kent kristalstructuren
Ik wil ook onbreekbaar lijken

Zij kunnen wel beslissen
om zichzelf te vernietigen
als ze ongeschikt blijken
Ik kan het alleen maar afschuiven
op een intrusieve gedachte

Ik loop bij een psycholoog
Altijd kamer 9
Toeval is iets vloeibaars
ik kan het voelen als ik stil lig

 

Literatuurnest is een ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Wie schrijft doet dat vaak alleen, zonder kantoor of collega’s. Wintertuin biedt een schrijfwerkplaats waar je met andere schrijvers en lezers kunt sparren en feedback krijgt op je werk. Gezellig, vrijblijvend en zonder grote verwachtingen.
De werkgroepen van Literatuurnest komen samen op vier locaties: Nijmegen, Utrecht, Arnhem en digitaal via Zoom. Deze bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op vaste avonden. Per editie is er ruimte voor twee of drie schrijvers om een tekst voor te leggen. Wil je meedoen? Meld je dan aan Hannah Chris (Nijmegen), Nicole (Utrecht), Myrthe (Arnhem) of Steff (Digitaal). Of klik door voor meer informatie over Literatuurnest.

Sander Ausems is een autodidactische maker die gedichten schrijft over onze drang naar controle en grip. In zijn werk worden er kikkertongen afgeknipt, noodberichten geluid en is er een mogelijkheid tot het ontstaan van zwarte gaten. Hij staat regelmatig op podia en heeft meerdere publicaties op zijn naam, o.a. op De Optimist, Hard//Hoofd en in de Seizoenszine.