Rocktober in 7 + 1 nummers

Tom Verstappen  - 08 december 2022

Hoe je 429 liedjes in een maand kan maken

Afgelopen oktober organiseerde ik met een paar vrienden voor de tweede keer Rocktober. De spelregels zijn simpel in opzet, maar pittig in de uitvoering. Gedurende heel oktober wordt iedere deelnemer geacht om per dag een muziekstuk te maken. Je hebt één joker, waarmee je een snipperdag mag opnemen. Samen een nummer maken mag, nummers met mensen maken die niet meedoen met Rocktober mag ook, maar alles moet in één dag gemaakt worden. Iedere dag opnieuw. Aan het eind van de dag upload je je nummer in een gemeenschappelijke Drive en stuur je een groen vinkje in de groepsapp. Verder mag alles muziek zijn sinds John Cage dus wat betreft de vorm zijn er geen limitaties of voorwaarden.
Zo’n maand is een avontuur, een zoektocht naar de grenzen van je makerschap en een uitdaging op het gebied van tijdsmanagement. De vorm dwingt je tot tijd (vrij) maken, nieuwe vormen en vooral tot heel veel maken. Writersblock bestaat niet, simpelweg omdat omdat het niet kan bestaan. Er is geen tijd (en na verloop van tijd geen puf) om te veel na te denken of jezelf in de weg te staan. Dit levert intuïtieve werken op, ingegeven door de omgeving waar je in zit of door thema’s die je bezig houden. Veel nummers gaan over Rocktober zelf, over mensen hun werkomgeving (we zouden een apart compilatie-album van kantoornummers kunnen maken) of items die je om je heen ziet (kruiden, kapotte laptops en ander klein huishoudelijk leed kwamen voorbij). De clichés vliegen je om de oren, de opnamekwaliteit is niet altijd even goed en geregeld is een gitaar vals of drum uit de maat, maar wat vooral opvalt is dat er in elk nummer wel een interessant idee zit. Een verrassend element dat de luisteraar en vaak ook de maker zelf verrast.  De Rocktobernummers zijn een spiegel, dagboek en notitieboek vol ideeën ineen.
In dit artikel loop ik langs 7 + 1 nummers om een dwarsdoorsnede te geven van wat er allemaal gemaakt is. Sommige nummers zullen meer af voelen dan andere, maar kijk ernaar met de eerbied en het mededogen dat het verdient; alles is binnen 24 uur (en vaak binnen een veel kleiner tijdsbestek) bedacht, geschreven en opgenomen. We begonnen dit jaar met negenentwintig deelnemers en we eindigden met elf vrienden. Op naar Rocktober 2023!

 

Your Name – SCHURK (Rieks)
(1 oktober)
Bij de eerste dag zie je mensen die twijfelend beginnen, wat kun je in 24 uur? Er zijn ook makers als Rieks die volle bak, head first, erin springen. Normaal maakt hij muziek met zijn band Ricxle Blue (waarvan onlangs het debuutalbum verscheen), maar op 1 oktober dook hij de studio in met zijn vriendin, wat resulteerde in dit megasterke nummer. 

PS Hoe je zo’n productie in een dag klaar weet te spelen, is mij nog steeds niet duidelijk.   

Mart_OntmaagddooropenE
+ Jelle (5 oktober)

Een van van mijn favoriete momenten van deze Rocktober was de samenwerking tussen Jelle Crooijmans en Mart Boumans. Jelle had een paar dagen daarvoor een stukje instrumentale gitaarmuziek in open E stemming gemaakt. Mart werd hierdoor geïnspireerd en kleurde het muziekstuk in tot kunstwerk.

Laurens van de Linde – mars
(7 oktober)

Waar sommige makers de nodige moeite hebben om een nummer per dag te maken, was daar ook Laurens van de Linde, die verspreid over de dagen een liedcyclus over het zonnestelsel heeft gemaakt. Van venus tot de DART-mission, Laurens nam ons mee op reis. Luister hier naar mars, mijn persoonlijke favoriet.

speeltuin – Blonk
(13 oktober)

Rocktober kun je ook gericht inzetten, zo greep Guus Timmermans (Foxlane) Rocktober aan om een berg nieuw materiaal te schrijven voor zijn soloproject speeltuin. Check hem de komende tijd, misschien kom je dan wel deze prachtige plaat tegen.

  

14 oktober – Jeroen – Leeuw op de televisie
(14 oktober)
Samen met Jeroen bedacht ik vorige jaar dit project. Jeroen brengt vaak wilde, onstuimige en megaintrigerende producties in Rocktober, waar ik altijd met gepaste jaloezie naar luister. Een van deze nummers is zoals ‘Leeuw op de televisie’. In dit nummer hoor je, in mijn ogen, ook de kracht van Rocktober terug. Wegens tijdsgebrek is het niet volledig gepolijst; wilde ideeën (luister naar de gitaarsound!) en een trip die van spontane associaties aan elkaar hangt.   

Feestcommissie ’t kleine uurtje – Het Rocktober Clublied 2022
(26 oktober)

Veel liedjes gaan over Rocktober zelf: ‘Crocktober’, ‘Geen Tijd’ en ‘Rocktober Jazz’ zijn een paar van mijn favorieten. Sam Cuppen en ik besloten de handen ineen te slaan om samen een clublied te maken voor Rocktober. Gedurende Rocktober viel langzaam de een na de ander af. Voor de overblijvers deze prachtige chanson.  

RONEO – Houd mij vast als Rocktober start
(31 oktober)

Op de laatste dag van Rocktober sloten we deze editie af met een eindlied, samen gemaakt en iedereen (die erbij kon zijn) zong of speelde mee. De leden van de gelegenheidsformatie RONEO (Rock Orkest Nijmegen En Omstreken) schreven (geheel in Rocktober stijl) in een uur een nummer over Rocktober.

 

+

De meterstand
(20 oktober)

Dit waren zeven prachtige liedjes. Maar er is ook een andere kant van Rocktober. Je maakt iets, het mislukt compleet of je hebt zo weinig tijd dat je het begrip ‘muziekstuk’ nog maar eens oprekt. Ter illustratie het volgende stuk. Met de andere twee leden van de Naakte Waarheid kwamen we in de knoei na een lange repetitie. Vervolgens besloten we de meterstand op te nemen. Zie hieronder het resultaat.   

 

Wil je volgend jaar ook meedoen met Rocktober? Meld je aan via deze link!

Tom Verstappen noemt zichzelf een wereldverbeteraar, maar weet nog niet zo goed hoe hij dat gaat bewerkstelligen. Hij is de zanger en tekstschrijver van eclectische indierockgroep Misprint alsmede lid van het maatschappijkritisch kunstkollektief De Naakte Waarheid. Tom is tevens programmamaker bij en de meest dyslectische werknemer van Wintertuin.