Poetry Circle Nowhere 010

Daniëlle Zawadi  - 22 september 2020

Voorproefje uit de op 19 september verschenen Poetry Circle Nowhere-bundel

Ontwerp van de cassette door Klim van de Laarschot, foto door Michael Steindorfer

 

010 Rotterdam | Daniëlle Zawadi

Dit is hoe het is op die Spoken Word-avonden, en ik achteraf niet een drankje kan gaan doen.

“Wil je wat met ons drinken?” vragen ze. Mijn keel is schor van het te vele praten, wat ik volhield ondanks de pijn die ik er al in had van de verkoudheid. Ik probeerde het de hele avond te negeren, net zoals ik mijn bonzende hoofd excuseer omwille van hoe synchroon hij is met de lage bas op de achtergrond. Ik heb mijn Hema-lampen aan mijn fiets laten hangen, en iets in mij is er van overtuigd dat als ik een seconde langer hier blijf ik de dief zal missen. Iets in mij wil heel graag langer blijven om wat te gaan drinken, even te lachen en dan goed schor te worden zoals het hoort.

Meezingen op de juiste momenten en weten in te stemmen op de juiste momenten zijn dingen die ik goed weet te herkennen, maar zelden doe. Ik denk na over de laatste trein en hoe ik hem moet halen, over mijn fietstocht in het donker langs slapende huizen. Ik denk na over hoe ik de volgende morgen wakker moet worden om half zes zonder haat. Haat kost te veel energie en houdt me te lang wakker in bed met een frons. Zoals nu, wanneer ik slapen ga en ik me afvraag waarom ik altijd ‘nee’ antwoord.

 

Poetry Circle Nowhere

81 deelnemers uit 6 circles van Poetry Circle Nowhere hebben in meer dan 100 gedichten geschreven over eenzaamheid, liefde, saamhorigheid en vergeten wo(o)rden. Zes individuele boekjes (010 Rotterdam, 013 Tilburg, 020 Amsterdam, 038 Zwolle, 040 Eindhoven en 058 Leeuwarden) zijn gebundeld, met illustraties en foto’s van lokale artiesten. De bundel (in beperkte oplage!)  is te koop voor € 7,50 (voor leden van 2019/20), € 14,95 voor iedereen. Zorg dat je op tijd bent en mail info@poetrycircle.nl.

Poetry Circle Nowhere is een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers. Zij maakt spokenwordvoorstellingen voor festivals, theaters en straathoeken. Het platform heeft inmiddels Poetry Circles in zes steden en is groeiende. Wekelijks komen woordkunstenaars uit heel Nederland er bijeen om hun schrijf- en performancekunsten te ontplooien. Lees ook werk uit de overige regio’s waar Poetry Circle Nowhere actief is en klik door.

Daniëlle Zawadi schrijft proza en treed op met spoken word. Ze is als schrijver en community builder erg actief in Den Haag, onder meer met haar platform Het Zwarte Schaap – waarmee ze een veilige(re) ruimte in de stad wil zijn voor woordkunst. In de erkenningen en publicaties van haar werk, zijn het opgroeien in Nederland als iemand van de tweede Congolese generatie en ook deel uitmaken van Gen-Z centrale onderwerpen die ze aan de kaak stelt. momenteel tourt ze met haar voorstelling, Alstublieft, Zawadi, langs een paar steden.