Poetry Circle Nowhere 010

Dani√ęlle Zawadi  - 22 september 2020

Voorproefje uit de op 19 september verschenen Poetry Circle Nowhere-bundel

Ontwerp van de cassette door Klim van de Laarschot, foto door Michael Steindorfer

 

010 Rotterdam | Dani√ęlle Zawadi

Dit is hoe het is op die Spoken Word-avonden, en ik achteraf niet een drankje kan gaan doen.

“Wil je wat met ons drinken?” vragen ze. Mijn keel is schor van het te vele praten,¬†wat ik volhield ondanks de pijn die ik er al in had van de verkoudheid.¬†Ik probeerde het de hele avond te negeren,¬†net zoals ik mijn bonzende hoofd excuseer¬†omwille van hoe synchroon hij is met de lage bas op de achtergrond.¬†Ik heb mijn Hema-lampen aan mijn fiets laten hangen,¬†en iets in mij is er van overtuigd dat als ik een seconde langer hier blijf ik de dief zal missen.¬†Iets in mij wil heel graag langer blijven om wat te gaan drinken,¬†even te lachen en dan goed schor te worden zoals het hoort.

Meezingen op de juiste momenten¬†en weten in te stemmen op de juiste momenten¬†zijn dingen die ik goed weet te herkennen, maar zelden doe.¬†Ik denk na over de laatste trein en hoe ik hem moet halen,¬†over mijn fietstocht in het donker langs slapende huizen.¬†Ik denk na over hoe ik de volgende morgen wakker moet worden¬†om half zes zonder haat. Haat kost te veel energie en houdt me te lang wakker in bed met een frons.¬†Zoals nu, wanneer ik slapen ga¬†en ik me afvraag waarom ik altijd ‘nee’ antwoord.

 

Poetry Circle Nowhere

81 deelnemers uit 6 circles van Poetry Circle Nowhere hebben in meer dan 100 gedichten geschreven over eenzaamheid, liefde, saamhorigheid en vergeten wo(o)rden. Zes individuele boekjes (010 Rotterdam, 013 Tilburg, 020 Amsterdam, 038 Zwolle, 040 Eindhoven en 058 Leeuwarden) zijn gebundeld, met illustraties en foto‚Äôs van lokale artiesten. De bundel (in beperkte oplage!)¬†¬†is te koop voor ‚ā¨ 7,50 (voor leden van 2019/20), ‚ā¨ 14,95 voor iedereen. Zorg dat je op tijd bent en mail¬†info@poetrycircle.nl.

Poetry Circle Nowhere is een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers. Zij maakt spokenwordvoorstellingen voor festivals, theaters en straathoeken. Het platform heeft inmiddels Poetry Circles in zes steden en is groeiende. Wekelijks komen woordkunstenaars uit heel Nederland er bijeen om hun schrijf- en performancekunsten te ontplooien. Lees ook werk uit de overige regio’s waar Poetry Circle Nowhere actief is en klik door.

Dani√ęlle Zawadi schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. Haar theaterdebuut maakte zij met de one-woman spoken word voorstelling Alstublieft, Zawadi. Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds' Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Po√ęzie. Zij was coach van Poetry Circle 070 in het seizoen 2022/2023. Momenteel is ze programmamaker bij Poetry International Rotterdam en Crossing Border Den Haag. (Foto door Wouter Le Duc.)