Poetry Circle Nowhere 010

Danielle Zawadi  - 22 september 2020

Voorproefje uit de op 19 september verschenen Poetry Circle Nowhere-bundel

Ontwerp van de cassette door Klim van de Laarschot, foto door Michael Steindorfer

 

010 Rotterdam | Dani√ęlle Zawadi

Dit is hoe het is op die Spoken Word-avonden, en ik achteraf niet een drankje kan gaan doen.

“Wil je wat met ons drinken?” vragen ze. Mijn keel is schor van het te vele praten,¬†wat ik volhield ondanks de pijn die ik er al in had van de verkoudheid.¬†Ik probeerde het de hele avond te negeren,¬†net zoals ik mijn bonzende hoofd excuseer¬†omwille van hoe synchroon hij is met de lage bas op de achtergrond.¬†Ik heb mijn Hema-lampen aan mijn fiets laten hangen,¬†en iets in mij is er van overtuigd dat als ik een seconde langer hier blijf ik de dief zal missen.¬†Iets in mij wil heel graag langer blijven om wat te gaan drinken,¬†even te lachen en dan goed schor te worden zoals het hoort.

Meezingen op de juiste momenten¬†en weten in te stemmen op de juiste momenten¬†zijn dingen die ik goed weet te herkennen, maar zelden doe.¬†Ik denk na over de laatste trein en hoe ik hem moet halen,¬†over mijn fietstocht in het donker langs slapende huizen.¬†Ik denk na over hoe ik de volgende morgen wakker moet worden¬†om half zes zonder haat. Haat kost te veel energie en houdt me te lang wakker in bed met een frons.¬†Zoals nu, wanneer ik slapen ga¬†en ik me afvraag waarom ik altijd ‘nee’ antwoord.

 

Poetry Circle Nowhere

81 deelnemers uit 6 circles van Poetry Circle Nowhere hebben in meer dan 100 gedichten geschreven over eenzaamheid, liefde, saamhorigheid en vergeten wo(o)rden. Zes individuele boekjes (010 Rotterdam, 013 Tilburg, 020 Amsterdam, 038 Zwolle, 040 Eindhoven en 058 Leeuwarden) zijn gebundeld, met illustraties en foto‚Äôs van lokale artiesten. De bundel (in beperkte oplage!)¬†¬†is te koop voor ‚ā¨ 7,50 (voor leden van 2019/20), ‚ā¨ 14,95 voor iedereen. Zorg dat je op tijd bent en mail¬†info@poetrycircle.nl.

Poetry Circle Nowhere is een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers. Zij maakt spokenwordvoorstellingen voor festivals, theaters en straathoeken. Het platform heeft inmiddels Poetry Circles in zes steden en is groeiende. Wekelijks komen woordkunstenaars uit heel Nederland er bijeen om hun schrijf- en performancekunsten te ontplooien. Lees ook werk uit de overige regio’s waar Poetry Circle Nowhere actief is en klik door.

Danielle Zawadi staat bekend om spoken word performances, maar is boven alles een prozaschrijver. Haar performances gaan veelal over het leven in Nederland als iemand van 'de tweede generatie'. Ze won Kunstbende categorie taal, 3e plaats in 2017, maar had daarvoor in haar dertiende levensjaar haar eerste roman gepubliceerd, Zoiets noemen we Ruzie. Ze is te zien op woordkunstpodiums in voornamelijk Den Haag en Rotterdam. Haar passie voor de woordkunst heeft haar ertoe gedreven een eigen platform te cre√ęren: Het Zwarte Schaap - spoken word en po√ęzie (@zwarte.shaap). Het doel is om bij te dragen aan de woordkunst in Den Haag en artiesten een platform te geven waar ze gehoord zullen worden. Sinds 2019 maakt Dani√ęlle deel uit van Poetry Circle 010, was ze te zien bij Mensen Zeggen dingen in Ekko, We The People... in de Melkweg en Woorden Worden Zinnen in het Paard. (Foto door Kevita Badloe Jr.)