In MIJ

Randa Awad  - 22 januari 2023

Op vrijdagavond 27 januari presenteren we opnieuw de notoire Nijmeegse Gedichtennacht. Dit jaar vanuit het thema ‚ÄėVriendschap is een illusie‚Äô. Soms een heel mooie illusie en soms een enorm teleurstellende, in het meest bijzondere geval simpelweg doordat de vriend in kwestie illusionist is. Voor de gelegenheid hebben wij de volgende woordgoochelaars voor je uitgenodigd: Mustafa Stitou,¬†Maud Vanhauwaert,¬†Randa Awad,¬†Puck F√ľsers¬†en¬†Francesca Birlogeanu. We sluiten de avond feestelijk af met¬†Fred Goverde¬†en zijn band en de plaatjes van dj-duo¬†BF4EVAH<3. In aanloop naar de Gedichtennacht lees je teksten van hen allemaal op de Notulen en als kersje op de illusionistische vriendschapstaart sluiten we af met een afspeellijst van BF4EVAH<3. Tadaa!

 

In MIJ | Randa Awad

In mij zijn er veel deuren zonder vormen, handgrepen of nummers.
Deuren die niet wonen in een specifieke straat
en ik weet niet of ze gesloten, open of kapot zijn
maar als je komt, sluit je ze allemaal,
dus de storm kalmeert in mij en ik voel me warm
en als je weggaat, open je een deur naar het leven.

In mij is er een nieuwe kleur waarvan ik de naam niet ken,
een kleur die lijkt op je gelaatstrekken, je stem en je lach.
Waarom leven we in dezelfde stad?
De nacht bezoekt je elke dag, maar komt niet naar mij.

Niemand bezoekt me in het donker behalve gedichten
die ik verscheur, sommigen van hen,
anderen overleven van verdrinking in de nacht zoals dit gedicht.
Ik wil de nacht niet om je te vergeten of aan je te denken.
Ik zal ’s nachts niet meer van je houden dan overdag,
omdat ik je nooit in het donker heb gezien.
Misschien straal je als een ster of word je een edelsteen.

 


Op de eerste avond van de landelijke Po√ęzieweek maken we een programma met dichters, woordkunstenaars en muzikanten, ieder jaar op een unieke locatie. Samen vieren we de dichtkunst en dansen we tot in de late uurtjes. De avond is voor iedereen toegankelijk. De Nijmeegse Gedichtennacht is een samenwerking met literair tijdschrift Op Ruwe Planken en Studievereniging voor Neerlandici (SVN) en is onderdeel van de Nijmeegse Po√ęzieweek. Deze editie is mede mogelijk gemaakt door¬†Lira Fonds.

 

Randa Awad is schrijver en publicist, afkomstig uit Syri√ę, van Palestijnse komaf, en nu in Utrecht woonachtig met haar twee dochters. Awad schrijft korte verhalen, po√ęzie, theater en artikelen. In 2018 verscheen haar boek Homeland, Bread and Memory, in juni 2021 verscheen Hide and Seek. In 2020-2021 nam Randa deel aan Wintertuins Schrijfwerkplaats in Utrecht. De beste teksten uit deze editie zijn samengebracht in Iemand zette gewoon het licht aan (voor meer info klik op het boekje). (Foto door Handan Tufan.)