Nijmeegse Gedichtennacht 1/5

Edward van de Vendel  - 17 januari 2024

Dit jaar kopt de Nijmeegse Gedichtennacht met ‚ÄėHome is where the art is‚Äô. Dit betekent een avond vol woordkunst die voelt als thuiskomen, vervreemd zijn van je thuis, weggaan of juist terugkeren. In de dagen voorafgaand aan de Gedichtennacht delen we op de Notulen werk van de makers die op 26 januari zullen optreden. We trappen af met niemand minder dan po√ęziegeschenkschrijver Edward van de Vendel! Lees ook de rest van de publicaties.

 

 

Houdbaar

Melkpak.
Houdbaar. Blauw.
Het is magere, dus van jou.
Je hebt een trein genomen die je nog niet nemen zou,
en je zei, vlak voordat je instapte, opeens:
‚ÄėIk heb je sleutels op de tafel neergelegd.‚Äô
Toen was het echt.

Nu is het echter,
melkpak, houdbaar, blauw.
Je hebt je weggaan hier onaangebroken
in mijn koelkast laten staan, je schaterlach erin,
je zingend koken, de mix van ons vertrouwd
en onbekend zijn met elkaar, heel
ons geluk en ons gevaar,
0,3% vet.

Nu we zijn losgemaakt
heeft zich iets vastgezet –
een vleermuis van verdriet,
op fladderdrift geraakt
boven dat bosbrandlandschap tussen jou en mij,
haar klauwtjes radeloos gehaakt
aan dat wat bleef,
twee oude T-shirts in mijn kast,
een fotolijst waarin jij mij jou blij bekijken ziet,
een mager melkpak, blauw,
even houdbaar als het leven,
dat wil zeggen:
niet.

 

Nijmeegse Gedichtennacht

In 2024 kopt de Nijmeegse Gedichtennacht met ‚ÄėHome is where the art is‚Äô, met optredens van po√ęziegeschenkschrijver Edward van de Vendel, dichter en schrijver¬†Dewi de Nijs Bik, dichter¬†Lin An Phoa, spoken word-artiest¬†Madelief Lammers, muzikant¬†Miriam Moczko, die we uitnodigen naar aanleiding van haar plaat¬†Heimat, en dj-collectief¬†Take Me Home, Country Roads. Bestel hier tickets!
De Gedichtennacht wordt georganiseerd door Op Ruwe Planken, Studievereniging voor Neerlandici en Wintertuin. Deze editie is mede mogelijk gemaakt door Lira Fonds.

Locatie: Het Festivalhuis, Mari√ęnburg 75, Nijmegen
Datum: vrijdag 26 januari
Deur open: 21u00
Aanvang: 21u30
Toegangsprijs: 5 / 7,50 euro

Edward van de Vendel schrijft kinder- en jeugdromans, po√ęzie, non-fictie en prentenboeken. Daarnaast is hij initiatiefnemer van een aantal jeugdboekenseries, zoals Querido Glow, jeugdboeken met LHBTQIA+ personen in de hoofdrol, van de literaire broedplaats Vuurland en het online literair magazine Eurostory. Van de Vendel kreeg in 2019 de Anna Blaman Prijs voor zijn oeuvre en hij heeft daarnaast meermaals de Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs gekregen. De rechten van zijn boeken zijn aan meer dan vijfentwintig landen verkocht. Onder de vleugels van Singel Uitgeverijen gaat Van de Vendel nu bovendien zijn eigen uitgeverij beginnen: Blauw Gras. De uitgeverij zal zo'n tien boeken per jaar uit gaan geven, en maakt boeken voor twintigers en dertigers, young adultboeken en kinderboeken.