Opa | Nestkast | Omgaan met teleurstellingen

De European Association of Creative Writing Programmes (EACWP) organiseert jaarlijks de Flash Fiction Contest, een Europese schrijfwedstrijd voor het zeer korte verhaal. De enige regels waren dat het verhaal uit maximaal 100 woorden mocht bestaan en dat het thema ‘aankomsttijd’ als uitgangspunt gebruikt werd. Lees hieronder de Nederlandse top drie!

 

Opa | Jill Naaijen

We moesten opschieten nu. Over drie weken moest het klaar zijn voor de eerste zomergasten. Ik had oma geholpen met de online advertentie. Het zag er gelikt uit, maar we wisten allebei dat we er nog niet waren. Eerst moesten we opa kwijt. Opa die al jaren niet meer de deur uit wilde en het tuinhuisje bezette met enkel zijn ouderdom. Oma zou dat deel op zich nemen. Terwijl ze op het erf naast het huisje de laatste hand legde aan de diepe kuil schreef ik de oneliner die onze gasten zou moeten aantrekken: ‘Great location for a short stay.’

 

Nestkast | Leon van de Reep

Als Johan een jaar met pensioen is, gaat Helma bij hem weg. Hij vertelt het als we samen de paal met nestkast midden in een wit weiland zetten. Daarna komt hij niet meer en neemt wekenlang niet op. De sneeuw smelt en de valken arriveren. Ze cirkelen piepend om de kast en slaan dan hun gele klauwen in de opening. We appen Johan een foto en op een dag komt hij kijken hoe het mannetje steeds de kast uit vliegt. Met zijn fleecejack opengeritst staart hij omhoog en knijpt met zijn ogen, tegen de lentezon.

 

Omgaan met teleurstellingen | Anne-Roos van der Meijden

Je hebt een minikoelkast. Een aardig dingetje om je cola in te leggen tegen de misselijkheid en nu kom je tot de conclusie dat ‘ie het ineens niet meer doet. Er is in de omgeving een mooi kanaaltje. Je leent de bakfiets van Sabrina, legt je koelkast erin en dekt hem toe met een fleecedekentje. Bij het kanaal hoor je het zachtjes golven van nee maar voor je het weet, raakt je koelkast het oppervlak en zakt het in de maag van het kanaal. Zware kost. Daarom blijft het kanaal vandaag maar waar ze is, om het even te verwerken.

 

Jill Naaijen werkt aan de Radboud universiteit als wetenschappelijk onderzoeker en doet onderzoek naar autisme. Daarnaast ben is ze erg geïnteresseerd in en bezig met taal, literatuur en schrijven. Jill volgt daarnaast een opleiding aan de schrijversacademie en werkt momenteel aan wat hopelijk een roman wordt.

Leon van de Reep studeerde als antropoloog af op tribale lobby in Botswana maar vindt de inspiratie voor fictie vaak gewoon om de hoek. Voor zijn korte verhalen prikt hij graag in paradoxen die hij (nog) niet begrijpt. Teksten van zijn hand verschijnen onder andere weleens op Hard//hoofd en in Tijdschrift Ei.

Anne-Roos van der Meijden schrijft graag over koelkasten, piraten en buiken. Lichtvoetig, maar met een diepte die de lezer niet verwacht. Thema’s als de zee, weggaan, ruzie, (niet) opvallen, kinderlijkheid en vervreemding komen vaak terug in haar werk. Haar werk verscheen eerder in onder andere de bloemlezing ‘In donzen dromen; De 100 beste gedichten uit De Gedichtenwedstrijd 2020’. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ, waar ze naast het schrijven van gedichten en korte verhalen, ook graag met audio en beeldinstallaties werkt. Daarnaast maakt ze deel uit van het muzikale duo Boter bij de Vis, dat binnenkort haar eerste single uit zal brengen.