De Staat van het Verhaal

Babs Gons
, Smita James en Chris Lomans
 - 29 maart 2021

Een plaats voor onvergetelijke verhalen

Op 27 maart lanceerden we tijdens Nieuwe Types samen met Babs Gons De Staat van het Verhaal. Een plaats voor onvergetelijke verhalen en de bijbehorende website en podcast. Voor De Staat van het Verhaal gaan we op zoek naar verhalen die worden verteld maar niet altijd hoorbaar zijn. Verhalen die voor iedereen zijn, simpelweg omdat we allemaal mens zijn. We roepen iedereen op verhalen in te sturen. Babs Gons beet het spits af met een eigen verhaal dat meer ruimte verdient, en ging daarna in gesprek met programmamakers Chris Lomans en Smita James.

 

 

Smita James is een ritmische redenaar en een schrijver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Daarnaast kan je haar kennen als workshopdocent bij onder andere Meervaart Studio, van theaterstukken als Fok Me Hokje of als poetic copywriter voor o.a. het Tropenmuseum. James beweegt zich graag in omgevingen waar creëren en verbinden het hoogste doel zijn.

 

Chris Lomans is schrijver en programmamaker. Hen studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat. Chris werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waar hen onderzoek deed naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. In 2020 nam hen deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en verscheen hun chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Chris zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Babs Gons is schrijver, performer, 'Het Parool'-columnist, theatermaker, host en docent. Een selectie van haar eigen teksten verscheen eerder onder de titel Hoe kan het toch? In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek HARDOP kwam uit in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. In april 2021 is haar dichtbundel Doe het toch maar verschenen die vervolgens werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. In 2022 verscheen Alles wat je liefhebt wordt mooi. Gons is de Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025. (Foto door Annaleen Louwes.)