De eerste schooldag

Jelko Arts  - 09 april 2022

Het Boekenweekessay van Marieke Lucas Rijneveld door de ogen van een striptekenaar

Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april sluiten we de landelijke Boekenweek groots af in Nijmegen! Boekenweekgeschenkschrijver Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld, die het Boekenweekessay schreef, gaan met elkaar en interviewer Ruth Joos (Brommer op zee) in gesprek. Zij praten onder meer over het Boekenweekthema eerste liefde en hoe dit zich verhoudt tot de gidsende kracht van fictie.
Om dit te vieren vroegen we striptekenaar en schrijver Jelko Arts om stiftgedichten te maken in zowel geschenk als essay. Jelko ging om te beginnen los in Het warmtefort, het Boekenweekessay van Marieke Lucas Rijneveld. Op zondag 17 april volgen Jelko’s stiftgedichten in Monterosso mon amour, het Boekenweekgeschenk van de hand van Ilja Leonard Pfeijffeir. In de tussentijd behoefte aan meer Boekenweekstiftgedichten van Jelko? Geen probleem! Op zijn Instagrampagina verschijnt er iedere dag van de Boekenweek √©√©n.

 

Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen.

Het Boekenweekessay Het warmtefort is (online) verkrijgbaar bij je lokale boekwinkel. Het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour van Ilja Leonard Pfeijffer krijg je gratis tijdens de Boekenweek (9 t/m 18 april) bij aankoop van minstens ‚ā¨ 15,- aan Nederlandstalige boeken.

 

‚ÄĒ

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

 

Jelko Arts is striptekenaar by day en showmaster by night. Als tekenaar werkte hij onder andere voor deBuren, po√ęzietijdschrift Awater, De Optimist, dagblad de Gelderlander en tijdschrift PLUK. Zijn stripboek Hoe bijen de ruimte vullen gaat over bijen, lego en mensen met hobby‚Äôs. Jelko interviewde op verschillende literaire podia auteurs als Herman Koch, Connie Palmen, Adriaan van Dis en anderen. Hij treedt door het hele land op met het enige schrijverscollectief met danspasjes: BOYBAND, de Literaire Boyband. (Foto door Gaby Jongenelen.)