Ik weet alleen nog dat je vroeg zullen we dit nooit vergeten?

Nicole Kaandorp Helena Hesselink  - 04 mei 2023

In de programmalijn Spatial Publishing laten we traditionele vormen van publiceren en een podium los, en verbreden we onze blik. Welk effect heeft het soort podium dat je gebruikt op het werk dat wordt gepresenteerd? En op de maker van dat werk?
Speciaal voor het Wintertuinfestival afgelopen april vroegen we maker Nicole Kaandorp en ontwerper Helena Hesselink om hun eigen onderzoek te doen naar niet-traditionele vormen van publiceren, met als uitgangspunt het festivalthema Je bevond je hier. We gaven hen een tas om als podium en canvas te gebruiken. Wat gebeurt er met (de betekenis van) een werk wanneer iemand dit oppakt, draagt, vult, neerzet, leeghaalt en weer opvouwt?
De limited edition Wintertote is in de webshop, aan kapstokken en allerhande schouders te vinden. In onderstaande scrollposter keren Helena en Nicole de tas binnenstebuiten, om een inkijkje te geven in de denkprocessen waaruit het werk is geweven.

Nicole Kaandorp schrijft verhalen, die onder andere verschenen in de Volkskrant, de NRC, de tweede Sampler van uitgeverij Das Mag, en op het podium van Mensen Zeggen Dingen. Ze stond in 2018 op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs met een essay over (non)monogamie, en won in 2019 de Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal 'Linnen', waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen. Naast het schrijven is Nicole de helft van muziekduo Kopje Onder, organiseert ze literaire programma's, en borduurt ze op aanvraag dingen op T-shirts.

Helena Hesselink is grafisch ontwerper. Helena combineert in haar werk haar interesse voor textiel met haar liefde voor typografie.