Winnaars

Werk van de winnaars van Kunstbende en Campusdichterverkiezing en de Afstudeerprijs

Op maandag 18 april 2022 is het café van Doornroosje met recht het winnaarspodium te noemen. Die middag zijn er optredens van winnaar van de Afstudeerprijs ’21 Jutta Callebaut, winnaar Kunstbende Taal ’21 Rinske Dolstra en Campusdichters ’20 Jochem Kruit en ’21 Sam Theunissen. Op de Notulen stelden we hen al eerder aan je voor. Agata Dohne won Kunstbende Taal ’20. Omdat ze er niet bij kan zijn de 18e selecteerde ze speciaal voor Notulen van het Onzichtbare nieuw werk.

 

Kauwgom | Agata Dohne

De verschrompelde chilipeper leek precies op hoe jij het leven zou schilderen

En ik vond het passen

En ineens stond ik te wachten alsmaar
Wie ben ik te denken wie ben ik te wachten staan zitten weer opleuken van
Mijn haar
En je commentaar
Komt niet het is trekken en
Duwen het is nemen en
Huwen van een idee aan mijn lichaam het is verschrompelen en ontwijken van een idee
Het is niks en is nooit niks geweest

En het was goed toen het goed was
En het was fout hoe het slecht was
En ik vond het passen

De illusie van wat mooi is
De illusie van hoe een verschrompelde peper een leven kon oppeppen
De illusie van een verschrompeld leven

Ik heb parfum opgedaan en die wordt huid als je niet vandaag wil drinken

Ik fietste dronken
Ik had het licht aangelaten in de badkamer
Mijn bril en telefoon waren beslagen van het zweet van mijn binnenzak en mijn borst
Had ik nat gemaakt
Alsof ik lang niet was aangeraakt

Ik ben rood en mijn huid brand
Het is koud
Dit is nietig zijn

 


Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

Agata Dohne zit op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze schrijft al zo lang ze kan denken, al was het ene werk belangrijker dan het andere. Zo ging het van korte verhaaltjes op de basisschool die met stickers werden beloond, naar teksten overschrijven om in 2013 Nederlands te leren, nadat zij vanuit Duitsland hier naartoe is verhuisd. In 2020 bleek ze Nederlands te hebben begrepen: ze won de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Taal. Na Kunstbende heeft Agata werk bijgedragen aan o.a. Poetry at Sea en Het Zwarte Schaap in haar thuisstad Den Haag, maar ook voor online plekken als De Optimist. Nu is zij vooral bezig met zaken als uit huis gaan, in de keramiekwerkplaats van de academie sculpturen maken, shagkruimels van haar bureau afvegen of het schieten van analoge herinneringen. In al dat zit inspiratie, want poëzie is voor Agata overal.

Jochem Kruit is getogen in Moskou aan de IJssel en is nu studerend in Havana aan de Waal: hij is graag consistent. Op zijn vijftiende is hij begonnen met dichten en inmiddels is hij drie bundeltjes, meerdere optredens (o.a. Het Tuinfeest) en een jaar als campusdichter van de Radboud Universiteit verder. Na zijn afzwaaien zal hij stug doorgaan met wat hij daarvoor ook deed, mooie poëzie maken.

Sam Theunissen is student Linguistics & Communication Sciences aan de Radboud Universiteit en liefhebber van taal en van kunst in alle vormen. Geen wonder dat het snijpunt van die twee werelden is waar ze zich al jaren graag bevindt – tussen alles wat er te zien, te horen, te voelen, en te dromen valt. Op plekken waar iets valt te vertellen, zal ze in 2022 optreden als campusdichter van de Radboud Universiteit.

Jutta Callebaut behaalde bijna een doctoraat gedragsbiologie aan de VUB. Ze deed onderzoek in verschillende internationale dolfinaria. Ze bestudeerde er hoe het gedwongen uitvoeren van kunstjes in ruil voor diepgevroren schelvis de zelfwaarde van jonge zeeleeuwen aantast. Een bond van verbolgen zeeleeuwenshow-organisatoren wist de publicatie van haar onderzoek te voorkomen. Nu studeert Jutta Callebaut Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen in de hoop haar resultaten alsnog te kunnen openbaren, zij het in dichtvorm. Ze schrijft uitsluitend fictie en boze lezersbrieven.