Winnaars

Werk van de winnaars van Kunstbende en Campusdichterverkiezing en de Afstudeerprijs

Op maandag 18 april 2022 is het café van Doornroosje met recht het winnaarspodium te noemen. Die middag treedt talent op dat dit jaar de Afstudeerprijs mocht ontvangen en de titel Campusdichter mocht dragen. Op de Notulen stelden we hen al eerder aan je voor; in deze post komt daar een winnaar bij.  Agata Dohne won de Kunstbende 2020 (Categorie Taal) met haar gedicht ‘Kauwgom’, speciaal voor Notulen van het Onzichtbare koos ze nieuw werk uit.

 

Kauwgom | Agata Dohne

De verschrompelde chilipeper leek precies op hoe jij het leven zou schilderen

En ik vond het passen

En ineens stond ik te wachten alsmaar
Wie ben ik te denken wie ben ik te wachten staan zitten weer opleuken van
Mijn haar
En je commentaar
Komt niet het is trekken en
Duwen het is nemen en
Huwen van een idee aan mijn lichaam het is verschrompelen en ontwijken van een idee
Het is niks en is nooit niks geweest

En het was goed toen het goed was
En het was fout hoe het slecht was
En ik vond het passen

De illusie van wat mooi is
De illusie van hoe een verschrompelde peper een leven kon oppeppen
De illusie van een verschrompeld leven

Ik heb parfum opgedaan en die wordt huid als je niet vandaag wil drinken

Ik fietste dronken
Ik had het licht aangelaten in de badkamer
Mijn bril en telefoon waren beslagen van het zweet van mijn binnenzak en mijn borst
Had ik nat gemaakt
Alsof ik lang niet was aangeraakt

Ik ben rood en mijn huid brand
Het is koud
Dit is nietig zijn

 

Benieuwd naar de schrijvers die het winnaarspodium betreden? Op de Notulen maakten we eerder kennis met de Campusdichters van de Radboud Universiteit 2020 en 2021. De campusdichterverkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Cultuur op de Campus en Op Ruwe Planken, in samenwerking met De Nieuwe Oost Wintertuin. Jochem Kruit was campusdichter in het bijzondere studiejaar 2020-2021 en droeg afgelopen zomer het stokje over aan Sam Theunissen.
Jochem zwaaide af op de Notulen met een gedichtencyclus ter ere van Boris Ryzji (1974-2001); Sam stelde zich voor met het gedicht ‘De kamer’. Samen schreven ze twee gedichten die tijdens de introductieweek op de loopbrug van het campusplein verschenen, om nieuwe studenten weer welkom te heten.
Jutta Callebaut (Woordkunst Koninklijk Conservatorium Antwerpen) won begin oktober de Afstudeerprijs voor het beste literaire afstudeerwerk met haar theatertekst Forelletje. Uit het juryrapport: ‘Het werk leest aanvankelijk lichtvoetig, maar blijkt gaandeweg een – bijtijds ontroerend, bijtijds komisch en vaak beide – relaas te zijn over groepsvorming en ‘erbij horen’. Een fragment van Forelletje lees je hier.

 

 

Gedurende november verscheen alle digitale programmering van het Wintertuinfestival op Notulen van het Onzichtbare. Van audioregistraties van de inleidende gesprekken tot verdiepende artikelen en van interviews met makers tot voorpublicaties. En alles daartussenin.

De nieuwe maatregelen maakten het helaas onmogelijk om op 27 november een volwaardige festivalavond plaats te laten vinden. Daarom hebben we besloten om de festivalavond te verzetten naar tweede paasdag 18 april 2022. Die dag komt al het programma dat in november op de Notulen van het Onzichtbare verscheen samen op het afsluitende evenement in Doornroosje. Kijk voor meer informatie op wintertuinfestival.nl.

Onze digitale festivalprogrammering blijft tot die tijd gewoon online toegankelijk, met de Losbladige Notulen kun je onverminderd het festivalgevoel in huis halen en de uitgave De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders is ook nog steeds verkrijgbaar.

 

Agata Dohne zit op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze schrijft al zo lang ze kan denken, al was het ene werk belangrijker dan het andere. Zo ging het van korte verhaaltjes op de basisschool die met stickers werden beloond, naar teksten overschrijven om in 2013 Nederlands te leren, nadat zij vanuit Duitsland hier naartoe is verhuisd. In 2020 bleek ze Nederlands te hebben begrepen: ze won de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Taal. Na Kunstbende heeft Agata werk bijgedragen aan o.a. Poetry at Sea en Het Zwarte Schaap in haar thuisstad Den Haag, maar ook voor online plekken als De Optimist. Nu is zij vooral bezig met zaken als uit huis gaan, in de keramiekwerkplaats van de academie sculpturen maken, shagkruimels van haar bureau afvegen of het schieten van analoge herinneringen. In al dat zit inspiratie, want poëzie is voor Agata overal.

Jochem Kruit is getogen in Moskou aan de IJssel en is nu studerend in Havana aan de Waal: hij is graag consistent. Op zijn vijftiende is hij begonnen met dichten en inmiddels is hij drie bundeltjes, meerdere optredens (o.a. Het Tuinfeest) en een jaar als campusdichter van de Radboud Universiteit verder. Na zijn afzwaaien zal hij stug doorgaan met wat hij daarvoor ook deed, mooie poëzie maken.

Sam Theunissen is liefhebber van taal en van kunst in alle vormen. Geen wonder dat het snijpunt van die twee werelden is waar ze zich al jaren graag bevindt – tussen alles wat er te zien, te horen, te voelen, en te dromen valt. Op plekken waar iets valt te vertellen, zal ze het komende jaar optreden als nieuwe campusdichter.

Jutta Callebaut behaalde bijna een doctoraat gedragsbiologie aan de VUB. Ze deed onderzoek in verschillende internationale dolfinaria. Ze bestudeerde er hoe het gedwongen uitvoeren van kunstjes in ruil voor diepgevroren schelvis de zelfwaarde van jonge zeeleeuwen aantast. Een bond van verbolgen zeeleeuwenshow-organisatoren wist de publicatie van haar onderzoek te voorkomen. Nu studeert Jutta Callebaut Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen in de hoop haar resultaten alsnog te kunnen openbaren, zij het in dichtvorm. Ze schrijft uitsluitend fictie en boze lezersbrieven.