Smakelijk | Vervaagd | Partnerruil

EACWP - 04 juni 2019
Johnny Nys, Sanne Vermorgen en Lode Van de Velde

Vlaamse top 3

 

Smakelijk – Johnny Nys | WINNAAR

Het koppel zit in het restaurant. De jongen haalt een ring uit zijn broekzak. Hij reikt naar haar hand, plaatst de ring om haar vinger. Hij stelt de vraag. Ze knikt. Gejuich alom.

Daar komt de maître met een nieuwe fles wijn.

‘Het diner is van het huis,’ zegt hij, en scheurt hun rekening stuk.

Ze drinken hun wijn en verlaten hand in hand het restaurant.

Buiten trekt het meisje de ring van haar vinger. De jongen laat hem lachend in zijn jaszak vallen.

‘Tot morgen!’

‘Chez Maurice?’ vraagt het meisje.

Hij knikt. Ze verdwijnen in de nacht.

 

Vervaagd – Sanne Vermorgen

‘Kan je de deur open doen? Ik moet naar huis.’ Vriendelijk keek ze me aan. Met een licht trillende vinger wees ze naar de doorzichtige schuifdeur. Een klein paneel met cijfertoetsen hing aan de muur, op een meter afstand. Toen ik niet reageerde, draaide ze me de rug toe en schuifelde ze verder. Na enkele meters bleef ze staan. ‘Kunt u me helpen, mevrouw?’, vroeg ze aan het oude dametje dat ze in een glazen oppervlak zag. ‘Mijn kinderen wachten op me.’ Haar spiegelbeeld staarde wezenloos terug. ‘Mama, je bent thuis,’ mompelde ik zacht.

 

Partnerruil – Lode Van de Velde

Het was mijn man die bleef aandringen op de partnerruil, ondanks mijn bezwaren. Uiteindelijk stemde ik toe. Ik vroeg een goede vriendin, Zoë, om met Mark te komen, een jeugdvriend waar ik onder druk van mijn ouders nooit mee getrouwd was. Desondanks was hij altijd van me blijven houden.

We hadden afgesproken dat Zoë mijn man naakt zou vastbinden op het bed en onmiddellijk daarna zou vertrekken. Zijn ouders zouden de volgende dag toch op bezoek komen en konden hem dan bevrijden.

Ondertussen heb ik mijn spullen gepakt en ben ik met Mark naar huis gereden, blij met de partnerruil.

 

De vijf beste inzendingen voor de EACWP Flash Fiction Contest uit Nederland en de drie beste inzendingen uit België zijn gepubliceerd in het Vlaamse tijdschrift Deus Ex Machina en hier op Notulen van het Onzichtbare.

EACWP , voluit de European Association of Creative Writing Programmes, organiseert jaarlijks de Flash Fiction Contest, een Europese schrijfwedstrijd voor het zeer korte verhaal. De enige regels waren dit jaar dat het verhaal uit maximaal 100 woorden mocht bestaan en dat het thema ‘niet thuis’ als uitgangspunt gebruikt werd.