Radio Debuut | een lichaam dragen

Hannah Chris Lomans
, Selm Merel Wenselaers
 - 02 november 2023

In de podcast Radio Debuut gaat Selm Wenselaers in gesprek met de nieuwe koersbepalers van de literatuur. In aanloop naar Nieuwe Types interviewt Selm Hannah Chris Lomans over hun spiksplinternieuwe debuut een lichaam dragen (De Bezige Bij). Zij praten over de weg naar dit debuut en het belang van literatuur om de wereld om ons heen te begrijpen. De aflevering is hieronder te beluisteren, op Spotify en in je favoriete podcastapp. 

 

Lees hier het transcript en hieronder een korte preview uit de bundel.

 

een baan zacht en wit licht
stroomt achter de heuvels omhoog
nauwelijks zichtbaar in het tegenlicht van de sterren
je bekken is een knoop
die opgetild en gedragen kan worden
de koelte van de nacht omringt je
of je hebt je huid verloren
wat je deed werd gezien als een explosie
maar alleen omdat je omgeving
niet met je meebewoog
diep onder de grond ontspant zich iets
en dat wat vrijkomt
is niet alleen zacht en wit

 

In hun gedichten onderzoekt Hannah Chris Lomans of poeŐązie een plek kan zijn waar de vloeibaarheid van een lichaam beleefd kan worden. een lichaam dragen¬†is een zoektocht naar een onmogelijk gemaakte heelheid, een heelheid die in de buitenwereld geen bestaansruimte gegund wordt. Deze gedichten openen een landschap waar andere, eigenlijkere regels gelden. Een landschap dat soms troostend is, soms gevaarlijk, soms leeg, soms omvattend. Een lichaam beweegt zich door dat landschap en probeert het zich te verinnerlijken.

De bundel verscheen 12 september 2023 en is onder andere verkrijgbaar via De Bezige Bij en (online) bij je lokale boekhandel.

Hannah Chris Lomans is schrijver. Hen studeerde Creative Writing te ArtEZ en volgde het Slow Writing Lab, een vrije master van het Nederlands Letterenfonds. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. In 2020 nam Hannah Chris deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en publiceerde het chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Hun teksten verschenen onder meer in De Gids en NRC Handelsblad. Ook stond Hannah Chris op de podia van Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, Perdu en Frontaal.