Gelukkig nieuwjaar

Asif Azim B.Carrot  - 28 juli 2021

De beste teksten van de Nijmeegse en Utrechtse edities van Wintertuins Schrijfwerkplaats zijn samengebracht en gebundeld. De komende weken krijg je een sneakpreview in de vorm van drie teksten uit de Utrechtse bundel Iemand zette gewoon het licht aan. Eerder verschenen drie teksten uit de Nijmeegse bundel Vanaf mijn plek hier.

 

Gelukkig nieuwjaar

Mijn hele spullen in mijn huis zijn verspreid en ongeorganiseerd, maar: pijn, eenzaamheid, angst en herinnering hebben zich georganiseerd. Zij komen samen en zitten in de hoek van de kamer. Op een dag stuurde pijn een bericht dat hij het niet meer kon verdragen om zoveel pijn te zien, maar ik heb nog niet geantwoord. Vandaag zijn zij er weer en ik zie dat pijn boos is. Hij komt meteen naar mij.

‘Vind je het niet fijn om zoveel pijn vast te houden? Waarom hou je van pijn?’ vraagt pijn met een pijnvol gevoel aan mij.

Ik wil niet iets zeggen maar ik voel schaamte dat ik het bericht lang niet heb beantwoord. Ik begin het praten met een droge keel: ‘Toen ik klein was zag ik heel veel pijn in mijn nabijheid. Ik ben met pijn gegroeid. En ik wist niet wat geluk was. Ik herinner mij alleen pijn. Nu wil ik niet pijn achterlaten omdat ik bang ben dat ik meer pijn kan krijgen door pijn te verliezen.’

Pijn kijkt mij zo vreemd aan en angst, eenzaamheid, en herinnering luisteren naar ons.

‘Heb je ooit geprobeerd om uit deze situatie te komen?’
‘Ja, iedereen wil een gelukkig leven. Bijvoorbeeld, als iemand in het water is gevallen en zij bewegen hun hand. Hoewel zij niet kunnen zwemmen, willen zij niet verdrinken en proberen ze uit het water te komen. Ik heb ook mijn handen en voeten bewogen, maar iets houdt mijn voet vast en trekt mij naar beneden.’

‘Weet je wie en wat jouw voeten naar beneden trekt?’ Pijn is zo nieuwsgierig.
Ik vertel niks en kijk naar eenzaamheid, angst en herinnering die in de hoek van mijn kamer zitten.
Pijn zegt weer: ‘Vertel het maar, vertel het maar.’
Plotseling heb ik een bericht van iemand gekregen en het is een bericht voor nieuwjaar. Hij schrijft: ‘Gelukkig nieuwjaar’. Eenzaamheid, angst en herinnering zijn stil en ik kijk naar ze, daarna beantwoord ik het bericht met ‘gelukkig nieuwjaar’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustratie door B.Carrot

 

De Schrijfwerkplaats is creatief schrijven voor mensen die Nederlands leren. Jonge schrijvers begeleiden de deelnemers bij het oproepen en optekenen van hun verhalen. Klik door naar de website voor meer informatie.

 

Asif Azim woont in Amsterdam en is gevlucht uit Balochistan, een land tussen Iran, Pakistan en Afghanistan. Hij werkt als accountant en auditor en hij houdt van nieuwe mensen leren kennen, zichzelf ontwikkelen en verhalen schrijven. Ja, schrijven ook. Hij vindt dat schrijven is als een therapie waar hij nooit bang is om zijn emoties te vertellen.

B.Carrot kwam in 2006 naar Amsterdam om te studeren en bleef uiteindelijk in Nederland. Na enkele jaren korte verhalen en strips te hebben geschreven en geïllustreerd, verhuisde ze naar Brussel om een masteropleiding graphic storytelling te volgen. In 2019 studeerde Carrot cum laude af aan de Sint Lukas School of Art in Brussel. Haar afstudeerproject is uitgegroeid tot haar grafische debuutroman Alle dagen ui, uitgegeven door Soul Food Comics in 2020. B.Carrot's werk is politiek en sociaal gedreven. Ze schrijft over kwesties als migratie- en grensbeleid, feminisme en de strijd voor vrijheid van Palestina.