Nestwarmte

Nestwarmte is de podcast waarin Derk Wijkamp, als afzwaaiend campusdichter van de Radboud Universiteit, gesprekken aangaat met de artiesten die hem het meest beĆÆnvloed hebben: Hans Keuper, Dick van Altena en Gerard van Maasakkers. Hij praat met ze over wat ze schrijven, hoe ze schrijven en waarom ze schrijven, om zo te ontdekken wat er schuilgaat achter hun werk. Derk sluit iedere aflevering af met een gedicht, hieronder lees je het gedicht uit de eerste aflevering en kun je alle drie de afleveringen beluisteren. De afleveringen zijn ook te beluisteren op Spotify.

 

Luchtkasteel

naast mij, op de passagiersstoel van mijn auto,
zit een onvervulde belofte op de plek waar jij had moeten zitten

om die belofte zweeft een herinnering
van wit bedlinnen dat nog warm is van de mediterraanse zon

met daarop een ansichtkaart uit Turijn
die ik vanmiddag nog zo moeilijk vinden kon

een trillende telefoon en bevende handen, ik wist het meteen
een beroerde stem aan de lijn en vriendschap
als een arm om mij heen

toen bouwde ik mijn kasteel van herinnering
niet om een plek te hebben waar ik heen kan gaan als ik verdrietig ben,
maar om Ć¼berhaupt nog een plek te hebben waar ik heen kan gaan

daar ben ik nog kind, daar zit ik nog op een bruine stoel
met groene kussens en een dekentje over me heen

daar krijg ik nog witte puntjes met extra hagelslag
en toe wat appels met suiker en kaneel

daar zit je nog naast me, houd je mij hand nog vast
in mijn eigen luchtkasteel

dat kasteel staat nu naast me op de plek van de onvervulde belofte
waar jij had moeten zitten

soms houd ik de deur nog even voor je open,
maar nooit stap je in

de doden zijn als gasten die je niet meer verwacht,
maar voor wie je, tegen beter weten in,
toch nog een stoel vrij laat

 

 

 

Derk Wijkamp is een schrijver die regelmatig optreedt met een combinatie van poƫzie, cabaret en filosofie. Hij is voormalig campusdichter van de Radboud Universiteit en stond al vaak op literaire podia en cabaretpodia. Daarnaast heeft Wijkamp onder andere opgetreden in de Stevenskerk en samengewerkt met een bigband. Zijn podcast 'Nestwarmte' is nu te beluisteren via Spotify.

Hans Keuper studeerde biologie in Utrecht en was een aantal jaren leraar in Kameroen. Daarna was hij als leraar biologie werkzaam in Doetinchem. Keuper is vooral bekend geworden door zijn optreden met de band Boh Foi Toch, waarvoor hij ook teksten schreef in dialect. Van de band verschenen verschillende cdā€™s. Hans was tevens jaren redacteur van ā€˜De Moespotā€™. Hij werkte mee aan verschillende bundels, zoals Schriewied (1969) en Regiotaal (1976). Bekende en minder bekende voordrachten uit Oost-Nederland bundelde hij in Volksrijmen (1988).

Dick van Altena was van 1977 tot eind 2005 het gezicht en geluid van country band (The) Major Dundee (Band). Zijn discografie beslaat inmiddels 35 albums in het Nederlands, Engels Ć©n Betuws. Dick van Altena was een van de hoofdpersonen in de RTL reeks Derksen on the road (2014) en vierde in 2017 zijn 40-jarig muziekjubileum met uitverkochte concerten en een TV documentaire. Voor o.a. zijn werk als ā€˜ambassadeurā€™ van de country muziek, hoeder van het Betuws dialect, schrijver van ruim 1.100 liedjes en voor zijn maatschappelijke betrokkenheid is Dick van Altena benoemd totĀ Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Foto door HenriĆ«tte Hoffs.)

Gerard van Maasakkers zingt in zijn eigen Brabantse dialect. In 1978 bracht hij zijn eerste plaat uit met daarop de single 'Komt er mer in'. Tussen 1991 en 2000 maakte Gerard samen met Vaste Mannen theaterprogramma's met folkmuziek, chansons, latin- en jazzmuziek. In 2005 speelde hij op het Rawafid-festival in Casablanca voor 20.000 mensen. Voor zijn 30-jarige zangersjubileum gaf hij in 2008 drie grote concerten in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en in dat jaar bracht hij tevens zijn tribute-cd Gerard van Maasakkers ANDERS uit. Samen met Guus Meeuwis en dj TiĆ«sto is Gerard in 2011 benoemd tot ereburger van Brabant. In 2017 vierde hij zijn 40-jarig jubileum met de voorstellingĀ 40 jaar liedjes. (Foto door Phile Deprez.)