Het Voorgesprek #3

David Van Reybrouck Marjolein Visser  - 15 november 2021

Podcast over het festivalthema ‘fictie als gids’

Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 gaan Hanna Bervoets, Sinan Çankaya en Connie Palmen in Het Grote Gesprek met elkaar om tafel. Onder leiding van schrijver Marjolein Visser bespreken zij de kracht van fictie. Als inleiding op Het Grote Gesprek publiceerden we Het Voorgesprek: een één-op-één-gesprek tussen Marjolein Visser en iedere auteur over hun werk en achtergrond, en waarin ze kort samen het festivalthema ‘fictie als gids’ onderzoeken. De podcastreeks Het Voorgesprek is ook te beluisteren op Spotify.
David Van Reybrouck kan de 18e helaas niet aanwezig zijn, Het Voorgesprek met Van Reybrouck is hieronder wel nog te beluisteren.

 

Of lees het transcript.

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

 

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijft proza, poëzie, non-fictie en theaterteksten. Zijn debuut De Plaag (2001) werd bekroond met diverse Vlaamse literaire prijzen en voor zijn theatermonoloog Missie (2007) ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord. Zijn bestseller Congo. Een geschiedenis (2010) werd in elf talen vertaald en won drie literaire prijzen. In 2014 ontving Van Reybrouck de Gouden Ganzenveer. In het najaar van 2020 verscheen zijn boek Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld.

Marjolein Visser is schrijver, psycholoog en antropoloog. Voor haar schrijfwerk won zij o.a. de VPRO Bagagedrager en de Pax Duif. Haar roman Restmens die in maart 2020 uitkwam, over mensen die afhankelijk zijn van zorg, werd lovend ontvangen ('Hartverscheurend maar nimmer sentimenteel' **** NRC, 'Visser hanteert een humoristische en nuchtere schrijfstijl, gecombineerd met een uitzonderlijk inlevingsvermogen. Een van de vijf beste boeken van dit jaar.' Psychologie Magazine.)