Het Grote Gesprek #8: Adriaan Van Dis, Clarice Gargard & Roos Van Rijswijk

Onze omgeving verandert in een noodtempo. Welke invloed heeft fictie op het bepalen, en voortdurend herbepalen, van onze plek? Kunnen we schrijvers zien als cartografen: als bewaarder van wat was, duider van wat is en voorspeller van waar we heen (kunnen) gaan? Onder leiding van Roos van Rijswijk gaan schrijvers Adriaan van Dis en Clarice Gargard in gesprek over plaatsbepaling en de rol van literatuur hierin. Dit programma werd live opgenomen en is nu te beluisteren als aflevering van de podcastreeks Het Grote Gesprek.

 

Of lees het transcript

Foto door Marco De Swart

Clarice Gargard is journalist, schrijver, programmamaker voor onder andere VPRO, BNNVARA, de Correspondent, Vrij Nederland en NRC. Ze won in 2019 een Gouden Kalf voor Daddy and the Warlord, een documentaire over haar vader en de Liberiaanse burgeroorlog. Datzelfde jaar verscheen het boek Drakendochter – Op zoek naar mijn vader, rechterhand van Liberiaanse dictator Charles Taylor. Daarnaast maakte Gargard naar aanleiding van Black Lives Matters de film Ga terug en haal het (2022), over de tijdloosheid van zwart verzet in Nederland, Suriname en Curaçao. (Foto door Sharon Jane D.)

Adriaan van Dis is schrijver en televisiepresentator. In 1983 debuteerde hij met Nathan Sid en hij publiceert tot de dag van vandaag proza, poëzie, essays en toneelteksten. Zijn werk is in vele talen uitgegeven. Hij won onder andere De Gouden Uil (voor Indische Duinen, 1994), de Libris Literatuurprijs (voor Ik kom terug, 2014) en de Constantijn Huygensprijs in 2015 voor zijn gehele oeuvre. Van Dis is in zijn werk geïnteresseerd in tegenstellingen en dubbelzinnigheid. Hij schrijft frequent over de reizen die hij maakt naar Afrika en Azië en over zijn jeugd als kind uit een Nederlands-Indisch gezin, waar veel stilte heerste over oorlogstrauma’s en ontwrichting. (Foto door Carel Schutte.)

Roos van Rijswijk schrijft romans en korte verhalen, is presentator, interviewer en moderator. Ze debuteerde in 2016 met de roman Onheilig, waarvoor ze de Anton Wachtersprijs ontving. Van Rijswijk recenseert vertaalde fictie voor NRC en geeft les aan de Schrijversvakschool in het schrijven van korte verhalen. (Foto door Irwan Droog.)