Er komt een vrouw

Maud Vanhauwaert  - 25 januari 2023

Op vrijdagavond 27 januari presenteren we opnieuw de notoire Nijmeegse Gedichtennacht. Dit jaar vanuit het thema ‚ÄėVriendschap is een illusie‚Äô. Soms een heel mooie illusie en soms een enorm teleurstellende, in het meest bijzondere geval simpelweg doordat de vriend in kwestie illusionist is. Voor de gelegenheid hebben wij de volgende woordgoochelaars voor je uitgenodigd: Mustafa Stitou,¬†Maud Vanhauwaert,¬†Randa Awad,¬†Puck F√ľsers¬†en¬†Francesca Birlogeanu. We sluiten de avond feestelijk af met¬†Fred Goverde¬†en zijn band en de plaatjes van dj-duo¬†BF4EVAH<3. In aanloop naar de Gedichtennacht lees je teksten van hen allemaal op de Notulen en als kersje op de illusionistische vriendschapstaart sluiten we af met een afspeellijst van BF4EVAH<3. Tadaa!¬†

 

Er komt een vrouw | Maud Vanhauwaert

Er komt een vrouw naar mij toe. Ze zegt
‘wij zijn evenwijdig, raken elkaar in het
oneindige, laten we rennen’.
Zullen we wachten? Zullen we wachten
tot de kinderen groot zijn en de aardbeien
rood, ze zijn te bleek nog, te klein, te hard.
Zullen we wachten tot de avond valt
en de nacht waarover wij nog één keer
willen slapen.

Ze haakt haar arm in de mijne tot een lemniscaat.

Zullen we wachten op een eerste stap
zo reusachtig dat je makkelijk een tent
tussen onze benen spant
waarin nieuwe kinderen kamperen,
aardbeien rijpen en niemand nog buiten
de zomer kan_

En we rennen. Met onze armen
zwaaien wij een maat die bij ons past_

 


Op de eerste avond van de landelijke Po√ęzieweek maken we een programma met dichters, woordkunstenaars en muzikanten, ieder jaar op een unieke locatie. Samen vieren we de dichtkunst en dansen we tot in de late uurtjes. De avond is voor iedereen toegankelijk. De Nijmeegse Gedichtennacht is een samenwerking met literair tijdschrift Op Ruwe Planken en Studievereniging voor Neerlandici (SVN) en is onderdeel van de Nijmeegse Po√ęzieweek. Deze editie is mede mogelijk gemaakt door¬†Lira Fonds.

 

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium, waar ze nu zelf doceert. Voor haar po√ęziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs en voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs √©n de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om po√ęzie publiekelijk te maken. Ze was van 2018-2019 stadsdichter van Antwerpen en mei 2021 verscheen Het stad in mij (Das Mag), een monument van meer dan driehonderd pagina‚Äôs.