Edgar

Rinia Silvin  - 16 april 2019

Verhalen van ouderen

Illustratie door Kehrana van Sloten

Edgar

Is een grote liefde wel een grote liefde als je elkaar voortdurend kwijtraakt en dan toch weer op hetzelfde spoor blijkt te zitten?

We ontmoetten elkaar op de verjaardag van een gezamenlijke vriendin. Ze werd 50. Het was een gewone kennismaking. Hij was geïnteresseerd in wie ik was, wat ik deed. De interesse van die avond bleef. Er gingen twee maanden overheen, toen lag er een kaart van hem in de bus. Ik begon over hem te dromen, we belden elkaar veel en tijdens deze gesprekken sprong de vonk over. Ik dacht voortdurend aan hem.

Wat hem zo bijzonder maakt? Hij is een redenaar. Ik hoor hem graag. Als het stil wordt, is hij in slaap gevallen. Als hij wakker is, begint hij weer te praten.

Ik heb geleerd dat de liefde ongrijpbaar is.

Het belangrijkste in onze relatie is: wat gaan we eten? Hij is daar altijd mee bezig. Het is heerlijk om voor hem te koken. Hij geniet van alle gerechten. Hij kookt ook graag voor mij. Als ik thuiskom: handen wassen, ga maar zitten. Ik mag niet in de pannen kijken, zie de gerechten pas als hij ze heeft opgediend. Hij houdt zich niet aan zijn eigen regel. Als ik kook, kijkt hij dansend in mijn pannen.

Ik herinner me hem als een zoete watermeloen, die geurend naast ander fruit ligt. De kokos, die nog melk heeft, de ananas die nog geschild moet worden en al geurt.

 

 

Het Verhalenhuis & het Groot Letterfestival
In Het Verhalenhuis begeleiden professionele jonge schrijvers ouderen bij het oproepen en optekenen van hun eigen verhalen. In zestien bijeenkomsten zetten ouderen zelf hun herinneringen op papier. In aanloop naar het Groot Letterfestival organiseerden we een Verhalenhuiseditie bij Humanitas Bergweg in Rotterdam, Rinia Silvin was een van de deelnemers. Lees nog meer van Het Verhalenhuis en klik door. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, Sluyterman van Loo en RCOAK.

Op zondag 12 mei vierde Rotterdam-Noord feest. Die dag kwamen schrijvers, muzikanten, verhalenvertellers, vrijwilligers en wijkbewoners samen op het Groot Letterfestival. Voor één dag veranderden het Jan van der Ploeghuis en het Klooster Oude Noorden in festivallocaties met verhalen, muziek, workshops, kleurrijke kinderprogramma’s en lekker eten.
(Collage door Jolijn Ceelen.)

Rinia Silvin werd in 1942 geboren in Paramaribo als oudste in een gezin van zestien kinderen. Ze heeft een zoon, de zon in haar bestaan. Na de middelbare school haalde ze onderwijsakte A en B, maar na een aantal jaren koos ze een tweede beroep: ze ging naar de Sociale Academie om maatschappelijk werkster te worden. Het was niet altijd makkelijk, maar ze rondde de opleiding met goed gevolg af. Na een tijd met flink wat turbulentie heeft zij – met veertig dienstjaren – toch een behoorlijke staat van dienst bereikt. (Foto door Vincent van den Hoogen.)