De weg

Sam Theunissen  - 22 november 2021

Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders

Als ode aan uitvinder en grootmeester van het Zeer Korte Verhaal A.L. Snijders (1937-2021) is Wintertuin terug met een nieuw posterverhaal. De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders is gedurende de festivalmaand te lezen op posterborden verspreid door de Nijmeegse binnenstad. Huidig campusdichter Sam Theunissen schreef naar aanleiding van deze posterroute onderstaand gedicht. Lees ook het essay dat Dr. Michel Dijkstra bij De weg schreef.

 

De weg | Sam Theunissen

Middag valt, de lucht maakt zich groter
We vullen haar met vragen
Mogen we van nu af aan
meer licht in onze dagen
’s Nachts zien we niet meer
waar we willen lopen
en we zien het niet zitten
langer stil te staan

We hopen dat ze toezegt maar
er is hier geen
bezweren van de wolken
Alles doet wat alles wil
of het donker is of regent
Alles overkomt het alles en wij
hebben slechts te volgen

Zolang we de weg laten bepalen
waar we willen zijn

is er niets voor ons te doen
zijn we gelukkig te verdwalen

 

‘De weg’ met A.L. Snijders

Ik wandel niet, ik ben geen wandelaar, ik loop. 

Na het succes van Jaap Robbens Biografie van een Vlieg zijn we dit jaar terug met een nieuw posterverhaal. We brengen een ode aan A.L. Snijders (1937- 2021), uitvinder en grootmeester van het Zeer Korte Verhaal. Trek je wandelschoenen aan, loop door de Nijmeegse binnenstad en lees De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders. In twintig fragmenten neemt Snijders je mee; op bezoek bij oom Jean in Luik, varend over de Vecht of lopend door het bos. Vriendelijke mijmeringen over het alledaagse, het brave woord wandelen, een weg kiezen en het taoïsme. Want wat er gebeurt, gebeurt er. Ook onderweg.

We organiseren De weg samen met Paul Abels en Martien Frijns van AFdH Uitgevers, die de samenstelling van deze wandeling cureerden en de fragmenten in boekvorm uitgeven. Snijders publiceerde er twaalf bundels, waarvan de laatste, Tat Tvam Asi, dit voorjaar verscheen. Voor de wandeling heeft AFdH Uitgevers alle bundels van Snijders doorzocht en een selectie gemaakt rondom het festivalthema ‘fictie als gids’.
 

 
Gedurende november verscheen alle digitale programmering van het Wintertuinfestival op Notulen van het Onzichtbare. Van audioregistraties van de inleidende gesprekken tot verdiepende artikelen en van interviews met makers tot voorpublicaties. En alles daartussenin.

De nieuwe maatregelen maakten het helaas onmogelijk om op 27 november een volwaardige festivalavond plaats te laten vinden. Daarom hebben we besloten om de festivalavond te verzetten naar tweede paasdag 18 april 2022. Die dag komt al het programma dat in november op de Notulen van het Onzichtbare verscheen samen op het afsluitende evenement in Doornroosje. Kijk voor meer informatie op wintertuinfestival.nl.

Onze digitale festivalprogrammering blijft tot die tijd gewoon online toegankelijk, met de Losbladige Notulen kun je onverminderd het festivalgevoel in huis halen en de uitgave De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders is ook nog steeds verkrijgbaar.

 

Sam Theunissen is liefhebber van taal en van kunst in alle vormen. Geen wonder dat het snijpunt van die twee werelden is waar ze zich al jaren graag bevindt – tussen alles wat er te zien, te horen, te voelen, en te dromen valt. Op plekken waar iets valt te vertellen, zal ze het komende jaar optreden als nieuwe campusdichter.