De weg

Sam Theunissen  - 22 november 2021

Tao√Įstisch wandelen met A.L. Snijders

Als ode aan uitvinder en grootmeester van het Zeer Korte Verhaal A.L. Snijders (1937-2021) presenteerde Wintertuin eind 2021 het posterverhaal De weg. Tao√Įstisch wandelen met A.L. Snijders. De weg was gedurende november 2021 te lezen op posterborden verspreid door de Nijmeegse binnenstad. We organiseerden De weg¬†samen met Paul Abels en Martien Frijns van AFdH Uitgevers, die de samenstelling van deze wandeling cureerden en de fragmenten in¬†boekvorm uitgaven. Campusdichter Sam Theunissen schreef naar aanleiding van de posterroute onderstaand gedicht. Lees ook het essay dat Dr. Michel Dijkstra bij De weg schreef.

 

De weg | Sam Theunissen

Middag valt, de lucht maakt zich groter
We vullen haar met vragen
Mogen we van nu af aan
meer licht in onze dagen
’s Nachts zien we niet meer
waar we willen lopen
en we zien het niet zitten
langer stil te staan

We hopen dat ze toezegt maar
er is hier geen
bezweren van de wolken
Alles doet wat alles wil
of het donker is of regent
Alles overkomt het alles en wij
hebben slechts te volgen

Zolang we de weg laten bepalen
waar we willen zijn

is er niets voor ons te doen
zijn we gelukkig te verdwalen

 

 

‘De weg’ met A.L. Snijders

Ik wandel niet, ik ben geen wandelaar, ik loop. 

Na het succes van Jaap Robbens¬†Biografie van een Vlieg volgde in november 2021 De weg. Tao√Įstisch wandelen met A.L. Snijders. We brachten een ode aan A.L. Snijders (1937- 2021), uitvinder en grootmeester van het Zeer Korte Verhaal. In twintig vriendelijke mijmeringen over het alledaagse, het brave woord wandelen, een weg kiezen en het tao√Įsme. Want wat er gebeurt, gebeurt er. Ook onderweg.
We organiseerden De weg¬†samen met Paul Abels en Martien Frijns van AFdH Uitgevers, die de samenstelling van deze wandeling cureerden en de fragmenten in¬†boekvorm uitgaven. Voor de wandeling heeft AFdH Uitgevers alle twaalf bundels van Snijders doorzocht en een selectie gemaakt rondom het festivalthema ‚Äėfictie als gids‚Äô.

 

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

 

Sam Theunissen is student Linguistics & Communication Sciences aan de Radboud Universiteit en liefhebber van taal en van kunst in alle vormen. Geen wonder dat het snijpunt van die twee werelden is waar ze zich al jaren graag bevindt ‚Äď tussen alles wat er te zien, te horen, te voelen, en te dromen valt. Op plekken waar iets valt te vertellen, zal ze in 2022 optreden als campusdichter van de Radboud Universiteit.