De stad als

Corinne Heyrman
, Jozien Wijkhuijs, Kalle Wolters, BetĂŒl Sefika en Jente Hoogeveen
 - 14 april 2021

Arnhem door de ogen van Mien Lubbers, Ghiath Alnajjar, Edwin Verdurmen

Speciaal voor deze editie van Nieuwe Types maken Corinne Heyrman en Jozien Wijkhuijs een podcast over de stad Arnhem – bekeken door de ogen van een ander. Via de verhalen van drie mensen onderzoeken zij de stad als territorium, de stad als ruis en de stad als de ander. Het resultaat presenteren ze in drie podcastafleveringen, waarvoor Corinne en Jozien de verhalen met elkaar verweven. De podcast kun je in de stad ervaren, maar ook gewoon thuis op de bank. Bekijk de stad door de ogen van Ghiath, Mien en Edwin en beluister de podcast vanaf nu hieronder, via Spotify of Soundcloud.


De stad als de ander door Kalle Wolters

 

 

De stad als ruis door BetĂŒl Sefika

 

 

De stad als territorium door Jente Hoogeveen

 

 

 

Kalle Wolters is gespecialiseerd in redactionele illustraties, posterontwerp, verpakkingen en strips. In elk beeld probeert hij op een visuele, simpele en slimme manier de essentie van een artikel of verhaal vast te leggen. Hij haalt zijn inspiratie uit de kunst, van de Russische avant-garde tot aan Hergé. Hij combineert graag sterke concepten met een esthetische benadering. Tot de klanten van Kalle behoren Staatsbosbeheer, VPRO gids, Martinus Brewery, Butterfield Press UK, UKrant, Noord Nederlands Orkest, Theater Bremen en Schouwburg de Lawei.

 

BetĂŒl Sefika is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos, waar ze een installatie toonde die voortvloeit uit haar artistieke onderzoek ‘hoe langer dingen lijken te lukken’ waaraan ze tijdens de Schrijfresidentie werkte. Ze nam deel aan de Verwonderkamer en haar werk verscheen in DW B en TIM magazine, waarvoor ze als huisastrologe een horoscoop schrijft en illustreert.

 

Jente Hoogeveen is een filosoof die graag in de werkplaats staat. Een ontwerper die Merleau-Ponty en Groys leest. Jente maakt grafisch werk op – en naast – het papier en voor schermen. Ze tekent ter viering van de absurditeit van alledag. Jente studeerde grafisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde een master in filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze maakt onderdeel uit het van interdisciplinaire kunstenaarscollectief Collectief Walden en is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht.

 

Edwin Verdurmen is geboren in Maastricht en studeerde Architectonisch Ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven. In het verleden werkte hij als architect, beleidsadviseur Stadsontwikkeling en als directeur van Architectuurcentrum CASA. Ook is hij medeoprichter van het Departement Tijdelijke Ordening (DTO), dat zich bezighoudt met het programmeren van tijdelijke leegstand en braakligging. Edwin is enthousiast hardloper en oprichter van platform Arnhem.run. Momenteel werkt Edwin als programmamaker en is moderator bij programma’s over energietransitie, klimaatadaptatie, de voedselketen en technische innovatie.

 

Ghiath Alnajjar kwam zes jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Zijn vrouw en drie kinderen kwamen een jaar later ook over en nu wonen zij samen in Arnhem. Ghiath werkte bij Arriva, restaurant WAAR en staat het afgelopen jaar in de sociale koffiebar Koffie van Ghiath bij station Arnhem Centraal.

 

Mien Lubbers woont in een seniorenwoning in Altevelt met haar man. Ze is geboren en getogen in Arnhem en heeft altijd in Geitenkamp gewoond. Ze heeft als kassabediende in verschillende zwembaden in Arnhem gewerkt.

 

Jozien Wijkhuijs is journalist, schrijver en radiomaker. Ze studeerde Literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze werkt onder andere voor OneWorld, de Radboud Universiteit, het Architectuur Centrum Nijmegen, Radio Kras en het Besiendershuis. Ook is ze Chef Audio bij Hard//hoofd en hoofdredacteur van het Europese jongeren-toerisme-netwerk USE-IT. Samen met radiomaker Dennis Gaens maakt ze ‘audiotours voor het dagelijks leven’ en werkt ze aan de fictiepodcast dat dus., die in de zomer zal verschijnen.

Corinne Heyrman is schrijver, theater- en podcastmaker. Dat klinkt uiteenlopend, maar eigenlijk doet ze dit: verhalen vertellen in verschillende vormen, steeds in nauwe samenwerking met de maatschappij en werkelijkheid. Zo schreef ze Het begin en zijn oneindigheid, een roman die onderzoekt waar een psychische kwetsbaarheid precies begint en of die ook eindigt, uitgekomen in 2022 bij De Arbeiderspers. Ze maakte Pink Sheep of the Family, een voorstelling van Het Zuidelijk Toneel waarin twee verschillende generaties trans*personen de term ‘familie’ ontleden. Als podcastmaker is Corinne verbonden aan collectief Horens en werkte ze mee aan o.a. Drie Uur ’s Nachts, Wie Wat Bewaart en de audiotour Twee keer kijken. Ze treedt heel graag op met haar teksten en stond o.a. op Crossing Border, Lowlands, Winternachten. Om af te sluiten is Corinne schrijf- en performancedocent aan ArtEZ University of the Arts, in woonzorgcentra en in PI Vught. (Foto door Lin Woldendorp.)