De laatste dingen

Handan Tufan  - 20 juni 2022

Terugblik op het Vergezichtenfestival

Op 11 juni vond in azc Grave het Vergezichtenfestival plaats. Tijdens dit bijzondere festival presenteerden azc-bewoners en professionele schrijvers hun verhalen en gedichten aan bewoners en publiek van buiten. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, blikken we op Notulen van het Onzichtbare terug op het festival. Voor meer informatie en foto’s kun je op de site van het Vergezichtenfestival terecht. Hieronder vind je De laatste dingen, een documentaire van Handan Tufan die te zien was op het Vergezichtenfestival. Lees ook de andere posts over het Vergezichtenfestival.

 

 

Wat neem jij mee als je geen idee hebt wat je te wachten staat? Iemand die moet vluchten heeft niet altijd een koffer bij zich. De persoon die een rugzak heeft, heeft al geluk. Als wij in Nederland naar een rugzak, een dagboek of een handje aarde kijken, denken we dat het heel gewone dingen zijn. Voor de persoon die gevlucht is, zijn deze dingen heel belangrijk. In de documentaire De laatste dingen vertellen mensen over de dingen die zij meenamen op hun vlucht. De documentaire is gemaakt door Handan Tufan. Zij studeerde film in Turkije en maakte twee documentaires over het leven van vrouwen. In Nederland maakte ze een documentaire over drie journalisten uit Turkije die moesten vluchten.

Handan Tufan is een Koerdishe filmmaker en journalist. Sinds 2011 werkt zij als journalist. Zij richt zich op langetermijnprojecten die de sociale kwesties, politieke conflicten en het geheugen van Turkije benaderen. Zij volgde de Koerdische kwestie in Turkije en de problemen en conflicten in deze kring in Syrië en Irak. Zij houdt zich bezig met sociale problemen, diversiteit, integratie van verschillende culturen en de problemen waarmee zij in Europa worden geconfronteerd.