BOYBAND, de literaire boyband verzet je zinnen

In deze reeks verzetten schrijvers die ooit begeleid werden in het talentontwikkeltraject van Wintertuin je zinnen door te delen waar zij nu mee bezig zijn. Jelko Arts, wiens Wintertuintijd alweer even geleden is, geeft een inkijkje in de BOYBAND-fanart die nog eeuwen de popcultuur zal gaan domineren.

 

 

BOYBAND, de literaire boyband maakt literatuur om door heen te gillen: poëzie op een podium, gebracht door het enige schrijverscollectief met dansmoves. In een show vol meezingbare refreinen en zwoele blikken klinkt op de achtergrond de constante dreiging van een break-up.
EINDELIJK: dichters die poëzie voordragen en tegelijkertijd kushandjes de zaal in slingeren. BOYBAND is een samenwerking van schrijvers, dichters, muzikanten en tekenaars: Wout Waanders, Jelko Arts, Laurens van de Linde, Martin Rombouts en Koen Frijns zoeken in een aaneenschakeling van voordracht, muziek en theater naar een nieuwe vorm van literatuur.
BOYBAND, de literaire boyband in levenden lijve zien, dat kan za 26-8 op het Nijmeegse Introfestival in Park Brakkestein. (Koop hier je ticket. Iedereen is welkom!) Maar ook in september zetten de BOYBAND-boys hun tour nog voort. Kom op za 2-9 naar Zomerpop (Opmeer), ma 4-9 naar de Opening Academisch Jaar 2023-2024 van de Radboud Universiteit of za 9-9 naar Festival Op de Grens (Roosendaal), de zomertour eindigt op za 23-9 in Dokkum bij Literair Festival Dokkum.
De BOYBAND boeken? Mail koen@deliteraireboyband.nl.

 

Talentontwikkeling Wintertuin

Bij Wintertuin bieden we literair talent aandacht en ruimte om te kunnen groeien. Dat doen we op verschillende manieren. De meest intensieve vorm is ons talentontwikkeltraject voor beginnende literaire makers. Gedurende dit driejarige traject werkt een schrijver met twee begeleiders aan het opbouwen en professionaliseren van hun artistieke maakpraktijk. Daarnaast verbinden we de maker aan ons netwerk en platform, en bieden we ze workshops aan om hun schrijfpraktijk te verbreden en verdiepen. Tijdens deze ontwikkeltrajecten krijgen onze makers de mogelijkheid om een chapbook te maken. Het chapbook is wat een ep is voor een muzikant, een visitekaartje voor de schrijver. In de laatste fase van het ontwikkeltraject treden we op als Agent voor Talent en vertegenwoordigen we de schrijver richting uitgevers. Ben je benieuwd welke makers op dit moment in ons ontwikkeltraject zitten? Kijk dan hier.

Jelko Arts is striptekenaar by day en showmaster by night. Als tekenaar werkte hij onder andere voor deBuren, poëzietijdschrift Awater, De Optimist, dagblad de Gelderlander en tijdschrift PLUK. Zijn stripboek Hoe bijen de ruimte vullen gaat over bijen, lego en mensen met hobby’s. Jelko interviewde op verschillende literaire podia auteurs als Herman Koch, Connie Palmen, Adriaan van Dis en anderen. Hij treedt door het hele land op met het enige schrijverscollectief met danspasjes: BOYBAND, de Literaire Boyband. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Koen Frijns schrijft proza, poëzie en theater en is een begenadigd performer. Hij studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ en maakte tijdens zijn studie verschillende solovoorstellingen: De parkieten kwetteren harder, over de gevolgen van tinnitus, en De man van klei, over Koens oud-oom, die omkwam bij een modderlawine op de Sint-Pietersberg. Hij droeg voor op onder andere Lowlands, Down the Rabbit Hole en Wintertuinfestival. In 2016 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Koen geeft les binnen het Verhalenhuis. Naast schrijver is Koen muzikant. Onder de naam Frino bracht hij samen met producer Ruben den Brok in 2019 de ep Nestgeur uit, in 2020 volgde Grindtegeltuin en in 2022 verscheen de EP Ongezouten noten. Ook is Koen lid van BOYBAND, de literaire boyband. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Laurens van de Linde is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in Wobby, op De Optimist en in de literaire podcast Ondercast. Daarnaast stond hij op de podia van onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en Geen Daden Maar Woorden Festival. Ook maakte hij de audiovoorstelling Golflengte voor Oorzaken Festival in samenwerking met zes andere makers. In 2018 bracht Laurens onder de naam LRNS de cassette Indoor Astronauts uit, en in april 2019 stond hij met Nederlandstalige liedjes in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Doornroosje. In november 2021 verscheen zijn vijfdelige chapbook Paviljoen van het tijdelijke geluk bij Wintertuin Uitgeverij. Laurens zit in BOYBAND, de literaire boyband. Hij is tevens programmamaker. Daarnaast was hij jarenlang begeleider van Literatuurnest Utrecht en hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Laurens zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Martin Rombouts is schrijver en maker. Hij studeerde Humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek, Literatuur aan de Vrije Universiteit en Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Met zijn afstudeerwerk I want to climb the mountain won hij net niet de Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerwerk. In 2018-2019 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab talentprogramma van het Nederlands Letterenfonds. In 2019 voor het Academy Graduate Honours Programme For Young Artistis and Scientists van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap en de Akademie van Kunsten. In 2023 won Martin De Slimste Mens. Op dit moment werkt hij aan de voorstelling Peach Season en toert hij met BOYBAND, de literaire boyband. (Foto door Gert Jan Pos.)

Wout Waanders schrijft poëzie en proza, en is een begenadigd performer. In 2019 en 2020 is hij stadsdichter van Nijmegen. Zijn werk verscheen onder meer in Hollands Maandblad, Das Magazin, DW B en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij ook op podia te vinden met Boyband, een vijfkoppige literaire boyband, en met electro-formatie Staatseinde. In 2015 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab, en in datzelfde jaar verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook Olifantopia, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark. Zijn debuutbundel Parkplan verscheen in het najaar van 2020 bij Uitgeverij De Harmonie. Parkplan won de C. Buddingh'-prijs, en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. (Foto door Studio Schulte Schultz.)