Literatuur als UitkijkPOST | Thom Wijenberg & Fiona Lutjenhuis

 

Illustratie door Fiona Lutjenhuis | gedicht door Thom Wijenberg

 

In dit gedicht ben ik er ook een en verdeel ik het brood met een cirkelzaag

vrouwvolk en collega-mammoeten,

ik doe een beroep op jullie meetlatten
jullie van verlangen tintelende handen om mijn lichaam
in kaart te brengen want ik ben enorm en onomstotelijk
mannelijk, het is noodzaak snel te handelen
voor ik barst en de brokstukken niet meer te onderscheiden
van het potsierlijke wandtapijt waarop ik glim,
glimmend van olijfolie op mijn paardenlul ten strijde trek

kom, pak je telefoon en bel alle sportjournalisten die je kent
alle vaders en grootvaders die sportjournalisten kennen
en schulden te vereffenen hebben
alle duimworstelaars van deze wereld

ik wil aangekondigd worden
ik wil aangeroepen worden, ik wil prijken
op de cover van Men’s Health en een diepte-interview
in de vouw en diep gaan, zo diep
dat ik er aan de voorkant weer uitkom en we kijken wel
of ik iets in jouw holtes vind dat de moeite waard is
om af te spoelen,
achter glas te leggen
zo niet dan vul ik de nacht wel op een andere manier; pratend
en geurend bijvoorbeeld, terwijl jij mijn lippen alleen verlaat
om het schuim van mijn etages te snoepen – ja, smul maar

je hoeft niet te doen alsof
ik weet hoe graag je door mij in een hoek gedreven wordt
in mijn schaduw wegkrimpt, verdwijnt

– en waag het niet om te beginnen over kwetsbaarheid
ik wil het tegenovergestelde van kwetsbaarheid
ik wil traditie
ik wil vier of vijf rakkers met dezelfde modderbruine ogen
die toekijken hoe ik het brood verdeel met een cirkelzaag
ik wil een cirkelzaag en een trofee die knikt en lacht
om alles wat ik zeg, die zichzelf net als ik
iedere dag opnieuw
in een springvorm afbakt

 

Thom Wijenberg@thombalabom schrijft poëzie en proza. Hij studeert aan de Schrijversvakschool en werkt als redacteur en programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. Zijn werk is te lezen op onder andere Tijdschrift Ei, Tirade Blog en Notulen van het Onzichtbare. (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Fiona Lutjenhuis | @fionalutjenhuis werkt sinds 2014 als graphic novelist en kunstenaar. Vanaf 2016 is zij zelf graphic novels gaan maken en uitgeven. De graphic novels gaan over bovennatuurlijke onderwerpen waarbij er een mengeling tussen realiteit en science fiction ontstaat. In de graphic novel The Golden Hour probeert Lutjenhuis ook de reis na de dood visueel te maken. Het verhaal is onder andere gebaseerd op de religieuze ideeën vanuit haar opvoeding. (Foto door Masha Bakker.) 

 

Losbladige Notulen | Literatuur als uitkijkPOST!

De Losbladige Notulen is een papieren uitgave van online literair platform Notulen van het Onzichtbare, die we bij bijzondere gelegenheden samenstellen. Hiermee creëert De Nieuwe Oost | Wintertuin een extra podium voor schrijf- en illustreertalent.
Speciaal voor Wintertuinfestival 2021 ontwierp Fiona Lutjenhuis kunstkaarten bij vier teksten van opkomende makers. Jozien Wijkhuijs, Ramy El-Dardiry, Juicy IJsselmuiden en Thom Wijenberg schreven nieuw werk met het festivalthema ‘fictie als gids’ als uitgangspunt. Benieuwd naar de rest van de teksten en illustraties, de Losbladige Notulen zijn te koop als onderdeel van een festivalpakket, los in de webshop en op 27 november tijdens de festivalavond in Doornroosje. Er zijn slechts 100 exemplaren gedrukt, dus wees er snel bij!